Notícies

Jaume Riera i Sans (Centre Bonastruc ça Porta, Museu dels Jueus de Girona, 13/12/2012)

Aquest sufocant 2 d'agost de 2018 la mort s'ha endut l'amic Jaume Riera i Sans. Era un savi, en l'antic sentit d'aquesta paraula, que va dedicar la vida a l'estudi de molts temes de la història de la cultura catalana medieval, des del poc agraït —però tan interessant i incitador— punt de vista interdisciplinari, entre la filologia i la història. Per damunt de tot, però, es va sentir atret per la història i la cultura dels jueus catalans, i n'ha estat un dels principals estudiosos.

El primer número del volum 71, corresponent a l'any 2017, de la revista Romance Philology (University of California, Berkeley) es dedica íntegrament a l'edició de la traducció castellana de 1515 del Compendium aromatariorum de Saladino d'Ascoli (principat de Tàrent, mitjan s.

La revista Romance Philology (University of California, Berkeley), en el segon número del seu volum 71, corresponent a l'any 2017, ha publicat el dossier monogràfic Medieval Medical Treatises: Transmission of Language and Practice.

El web Sciència.cat celebra, aquesta primavera, el 12è aniversari de la seva existència. Amb aquest motiu, recuperem i oferim als nostres visitants una melodia quatrecentista que l'any 2006 formava part de la pàgina d'accés al web acabat de crear.

El proper dia 12 de maig se celebrarà una jornada d'homenatge a Pere Bohigas organitzada per l'Ajuntament de la seva vila natal, Vilafranca del Penedès, amb el títol Pere Bohigas: saviesa, erudició i mestratge, en el marc del cicle d'activitats culturals local Paraules al Claustre.

En el marc del cicle de seminaris organitzat per l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (Universitat de València), Ricardo Manuel Olmos de León, membre de SCIÈNCIA.CAT, impartirà un seminari sobre 

El  dijous 12 d'abril d'enguany, a la Capella del Carme de Palamós, se celebrarà la setena jornada d’Els Abrils de l’Hospital, sobre "Els hospitals rurals i de vila (edats mitjana i moderna)".

L'Editorial Barcino i el Restaurant 7 Portes, de Barcelona, coediten la col·lecció "7 Portes: receptaris històrics de cuina catalana", en la qual es publiquen, en una perspectiva d'alta divulgació, els llibres de cuina catalans més significatius, des dels testimonis medievals fins als de l'actualitat.