Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom705 (25 / agost / 2019)

Cremona, Gerard de (Cremona, c. 1114 – Toledo, 1187)

Creació de la fitxa: 2008-07-21
Darrera modificació: 2018-06-15
Categoria social i professional
canonge; professor; traductor
Comentaris
Gherardo (o Gerardo) da Cremona (Gerardus Cremonensis) fou el més destacat dels traductors d'obres científiques de l'àrab al llatí. Establert a Toledo (c. 1144), on fou el personatge més important de l'anomenada Escola de traductors de T., sembla que s'ha d'identificar amb un canonge de la catedral documentat en els anys 1174 i 1176. Hi ensenyà "astrologia" i "la doctrina dels àrabs". S'ha proposat atribuir algunes de les obres i traduccions que porten el seu nom a un altre "Gerard de Cremona", Gerard de Sabbioneta (fl. s. XIII), com a conseqüència de la confusió entre els dos personatges en algunes fonts o amb arguments poc sòlids.
Bibliografia
Boncompagni (1850-1851), "Della vita e delle opere di ..."
Lemay (1985), "Gerard of Cremona"
Jacquart (1989), "Remarques préliminaires à une ..."
Pizzamiglio (1992), Gerardo da Cremona
Schiavetto (2000), "Gherardo da Cremona"
Schulman (2002), The Rise of the Medieval World ..., pp. 158-160 (Roberto Plevano)
Burnett (2005), "Gerard of Cremona"
McVaug (2009), "Towards a stylistic grouping of ..."
Enllaços
Treccani.it
Wikipedia DE
Autor a les obres

Cremona, Gerard de (c. 1114 – 1187). Theorica planetarum

—— [Traducció-Català] Cremona, Gerard de (c. 1114 – 1187). Teòrica de les planetes. Traductor: Anònim

Traductor a les obres

Galè, Claudi (129 – c. 217). Θεραπευτική μέθοδος [De methodo medendi]

—— [Traducció-Àrab] Galè, Claudi (129 – c. 217). Kitāb ḥīlat al-burʾ [Llibre del mètode terapèutic]. Traductor: Ḥunayn ibn Isḥāq (c. 809 – 873/877)

—— [Traducció-Llatí] Galè, Claudi (129 – c. 217). De ingenio sanitatis. Traductor: Cremona, Gerard de (c. 1114 – 1187)

Ibn Sīnā (c. 980 – 1037). Kitāb al-qānūn fī l-ṭibb

—— [Traducció-Llatí] Ibn Sīnā (c. 980 – 1037). Canon medicine. Traductor: Cremona, Gerard de (c. 1114 – 1187)

Lluís Cifuentes