Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom784 (22 / maig / 2019)

Māšāʾallāh ibn Aṯarī (Bàssora, c. 740 – Bagdad, c. 815)

Creació de la fitxa: 2008-07-22
Darrera modificació: 2016-08-06
Categoria social i professional
astrònom/astròleg; jueu
Comentaris
Māšāʾallāh ibn Aṯarī (també Abrī o Sāriya) fou un astròleg persa jueu al servei dels califes abbàssides de Bagdad, ciutat per a la fundació de la qual féu prediccions oficials (762). Lat. Messahala (o nombroses variants com Messahalla, Messala, Macellama, Macelarma, Messahalah). A vegades se li han atribuït obres que són, en realitat, d'Abū Maʿšar i de Sahl ibn Bišr (c. 786 – c. 845).
Bibliografia
Carmody (1956), Arabic Astronomical and ..., pp. 23-38
Thorndike (1956), "The Latin translations of ..."
Pingree (1974), "Māshāʾallāh"
Samsó (1991), "Māshāʾallāh"
Belenkiy (2007), "Māshāʾallāh ibn Atharī ..."
Dykes (2008), Works of Sahl & Māshāʾallāh
Enllaços
Wikipedia ENG
Encyclopedia.com
Islamic Astronomers
Variants del nom
Messahala
Messala
Mashallah
Autoritat citada a les obres

Tresbens, Bartomeu de (fl. 1359 – 1375). Libel d'investigació de tresors


Temes
Eiximenis, Francesc (1327/1332 – 1409), Dotzè del Crestià >> Cap. 50: Com lo bon ciutadà deu haver virtut de temprança

Lluís Cifuentes