Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom1254 (21 / setembre / 2017)

Marc, Pere (fl. Barcelona, 1440)

Darrera modificació: 2015-09-05
Comentaris
Mestre de cases, ciutadà de Barcelona. El 1440 fou processat per la Inquisició sota l'acusació d'heretgia i empresonat al palau episcopal («per crimine heresis in capcione detenti»), per suposades pràctiques nigromàniques. Ell fou absolt per manca de proves fefaents, però els seus llibres i objectes foren confiscats i cremats. El 1442 fou detingut una segona vegada, sota la mateixa acusació. Després d'un intent de fuga frustrat de la presó episcopal, fou novament processat i, probablement, absolt una segona vegada. Tenia muller (Constança) i un fill. -- L'inventari dels béns que li van ser confiscats i cremats arran del primer procés, en localització desconeguda, ha estat publicat per Balaguer 1876 i novament per Hernando 2005, que aporta més documentació, i comentat per Menéndez Pelayo 1880-1881 i Cifuentes 2006 [2001].
Bibliografia
Balaguer i Merino (18 nov. 1876), "Carta al Sr. D. Matías de ...", pp. 284-290 (inventari) i (notes) 297-298
Menéndez Pelayo (1880-1881), Historia de los heterodoxos ..., vol. 3, pp. 856-858
Hernando i Delgado (2005), "Processos inquisitorials per crim ..."
Hernando i Delgado (2005), "La Inquisición en Cataluña en ...", pp. 129 i 139-174
Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., pp. 224-227
Giralt (2014), "The manuscript of a medieval ..."
Posseïdor de llibres als documents
Barcelona - AHPB – il·localitzat – Inventari; Notarial – 20 agost 1440

Lluís Cifuentes