Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom1897 (25 / agost / 2019)

Ibn al-Ǧazzār (Kairouan, c. 898 – c. 980)

Creació de la fitxa: 2013-06-23
Darrera modificació: 2016-08-06
Categoria social i professional
metge; musulmà
Comentaris
Abū Ǧaʿfar Aḥmad ibn Ibrāhīm Abī Ḫālid ibn al-Ǧazzār al-Qairawānī fou un metge de l'antiga Ifrīqiya (actual Tunísia). Fou deixeble d'Isḥāq ibn Sulaymān al-Isrāʾīlī (c. 832 – c. 932), amb el qual sovint és confòs a les fonts llatines medievals. Conegut a l'Europa medieval amb el nom d'Algizar. Autor de l'enciclopèdia mèdica Zād al-musāfir wa-qūt al-ḥāḍir ('Provisions per al viatger i nodriment del sedentari'), que fou traduïda al llatí amb el títol Viaticum peregrinantis per Constantí l'Africà, al qual també s'atribuí l'obra. Aquest compendi mèdic fou objecte de tres traduccions hebrees, fetes respectivament per un anònim (Sefer yaʾīr nativ, 'Llibre que il·lumina el camí', 1197-1199, del llatí, atribuint-la a Isaac Israeli), per Ahraham ben Isaac (Ṣedāh la-oreḥim, posterior, del llatí) i per Moše ibn Ṭibbōn (Ṣedat ha-deraḳim, 1259, de l'àrab).
Bibliografia
Ullmann (1970), Die Medizin im Islam, pp. 148-149
Ammar (1994), Ibn al-Jazzar et l'école ...
Ibn al-Jazzār (1998), Ibn al-Jazzār on sexual diseases ... (ed. i trad. parcial original àrab)
Ibn al-Jazzār (1999), Zād al-musāfir wa-qūt ... (ed. original àrab)
Ibn al-Jazzār (2000), Ibn al-Jazzār on fevers: a ... (ed. i trad. parcial original àrab)
Caballero Navas (2003), "Un capítulo sobre mujeres ...", pp. 143-145 (trad. hebrees)
Caballero Navas (2004), The Book of Women's Love and ..., pp. 29, 35, 82 i 87 (trad. hebrees)
Ibn al-Jazzār (2015), Ibn al-Jazzār's Zād ... (ed. i trad. parcial original àrab i ed. trad. hebrea)
Enllaços
Wikipedia ENG
Centro de Estudos e Divulgação do Islam
Islamic Medical Manuscripts at the NLM
Muslim Heritage
Variants del nom
Abū Ǧaʿfar Aḥmad ibn al-Ǧazzār
Algizar
Ibn al-Jazzār
Autor precedent a les obres

Corbeil, Gilles de (c. 1140 – c. 1224). Glosse super Viaticum

Autoritat citada a les obres

Anònim. Sefer refuʾot

Lluís Cifuentes