Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom191 (22 / juliol / 2019)

Gordon, Bernat de (Gordon, Carcí?, c. 1258 – Montpeller?, ante 1330)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2014-05-11
Categoria social i professional
físic; professor
Comentaris
Metge (físic) occità. Format a la Universitat de Montpeller, on començà a exercir com a catedràtic el 1283 i encara s'hi mantenia actiu l'any 1308, i del qual fou degà des de 1289. Autor de més d'una dotzena d'obres mèdiques d'una marcada intencionalitat pedagògica, en les quals és evident l'impacte de l'Articella i del "nou Galè". Destaca el manual medicopràctic (practica) conegut com Lilium medicine. Estimulà els seus deixebles a traduir al llatí obres en àrab. Morí abans de 1330, potser c. 1318-1320. Variants del seu nom: lat. Bernardus de Gordonio; occ. Bernat de Gordon; fr. Bernard de Gordon (o Gourdon); cat. medieval Bernat de Gordó (o simplement Gordó).
Bibliografia
Sarton (1927-1948), Introduction to the History of ..., vol. 3.1, pp. 873-876
Wickersheimer (1936), Dictionnaire biographique des ..., s. v.
Jacquart (1979), Dictionnaire biographique des ..., s. v.
Demaitre (1980), Doctor Bernard de Gordon ...
Keil (1978), "Bernhard von Gordon"
McVaugh (1973), "Nota sobre las relaciones entre ..."
Fery-Hue (1992), "Bernard de Gordon"
Demaitre (2004), "Bernard de Gordon et son ..."
Demaitre (2005), "Bernard de Gordon"
Alonso Guardo (2006), "Bernard of Gordon"
Enllaços
Wikipédia FR
Variants del nom
Gordonio, Bernardus de
Gordó, Bernat de
Autor a les obres

Gordon, Bernat de (c. 1258 – ante 1330). Liber de flebotomia (De conservatione vite humane, I)

—— [Traducció-Català] Gordon, Bernat de (c. 1258 – ante 1330). Llibre de flebotomia

—— [Traducció-Hebreu] Gordon, Bernat de (c. 1258 – ante 1330). Llibre de flebotomia (hebreu). Traductor: Jucef ben Jafudà ha-Sefaradí (fl. s. XIV-2)

Gordon, Bernat de (c. 1258 – ante 1330). Lilium medicine

—— [Traducció-Català] Gordon, Bernat de (c. 1258 – ante 1330). Lliri de medicina. Traductor: Anònim

Autoritat citada a les obres

Colunya, Vicenç de (fl. 1435 – 1481). Antidotari

Colunya, Vicenç de (fl. 1435 – 1481). Receptari de Vicenç de Colunya

Comitent a les obres

Abū-l-Qāsim al-Zahrāwī (c. 936 – c. 1013). Kitāb al-taṣrīf

—— [Traducció-Català] Abū-l-Qāsim al-Zahrāwī (c. 936 – c. 1013). Dietes dels malalts. Traductor: Eimeric, Berenguer (s. XIII – c. 1356)

—— [Traducció-Llatí] Abū-l-Qāsim al-Zahrāwī (c. 936 – c. 1013). De cibariis infirmorum. Traductor: Eimeric, Berenguer (s. XIII – c. 1356)

Lluís Cifuentes, Antònia Carré