Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom1990 (17 / febrer / 2019)

Bonsenyor, Jafudà (Barcelona, c. 1250 – 1330)

Creació de la fitxa: 2013-09-02
Darrera modificació: 2016-08-07
Categoria social i professional
jueu; metge; traductor
Comentaris
Jafudà (o Jehudà/Yěhudà) ben Astruc Bonsenyor. Metge i traductor jueu, fill d'Astruc Bonsenyor (fl. s. XIII-2). El seu pare era cunyat de Jafudà de la Cavalleria, d'una destacada família jueva originària de Saragossa els membres de la qual progressaren en els càrrecs de l'administració reial com a financers, gestors, metges, ambaixadors i torsimanys. Al servei de Jaume II el Just (1267 – 1327), li dedicà l'adaptació al català d'una obra paremiològica àrab (c. 1291-1298) i més tard el rei li encomanà la traducció de l'àrab al català d'una obra mèdica (1313). El 1294 rebé del rei el monopoli d'escriure instruments notarials en àrab i en hebreu a Barcelona.
Bibliografia
Bonsenyor (1889), Llibre de paraules e dits de ...
Rubió i Lluch (1908-1921), Documents per l'historia de la ..., vol. 2, p. 22, núm. 29 (traducció)
Régné (1978), History of the Jews in Aragon ..., doc. 2556 (monopoli)
Cardoner i Planas (1944), "Nuevos datos acerca de Jafudà ..." (traducció)
Romano (1978 [=1980]), "Judíos escribanos y trujumanes ...", pp. *** i doc. 6 (monopoli)
Calbet i Camarasa - Corbella i Corbella (1981-1983), Diccionari biogràfic de metges ..., s. v.
Romano (1991-1992), "Hispanojudíos traductores del ...", pp. 220-221 (monopoli, nom) i 229 (traducció)
Hernández (2007), "El testamento de Benvenist de ...", p. 123
Bacardí - Godayol (2011), Diccionari de la traducció ..., s.v.
Traductor a les obres

Abū-l-Qāsim al-Zahrāwī (c. 936 – c. 1013). Kitāb al-taṣrīf

—— [Traducció-Català] Abū-l-Qāsim al-Zahrāwī (c. 936 – c. 1013). Cirurgia. Traductor: Bonsenyor, Jafudà (c. 1250 – 1330)

Beneficiari als documents
Barcelona - ACA - Cancelleria reial, Registres – reg. 299, f. 52v – Manament; Reial – 18 novembre 1313

Lluís Cifuentes