Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom2794 (25 / agost / 2019)

Mata i Sala, Lambert (Barcelona, 1857 – 1931)

Creació de la fitxa: 2016-10-10
Darrera modificació: 2016-10-11
Categoria social i professional
bibliòfil
Comentaris
Bibliòfil. Descendent de ripollesos, s'interessà per la història, els llibres i l'art, i mantingué contacte amb les institucions culturals de la seva època i els marxants de llibres i objectes antics, molt particularment amb Salvador Babra (1874 – 1930). Participà al Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906).

Col·lecció particular: Al seu domicili de Barcelona (Tantarantana, 9) reuní una enorme col·lecció de llibres, papers i objectes artístics, que, un dia abans de morir, llegà en testament (28/01/1931) a l'Hospital Municipal de Ripoll. L'Ajuntament de Ripoll, patró de l'Hospital, acceptà l'herència i nomenà una comissió per a conèixer quin era el seu contingut exacte, que delegà en el bibliòfil Joan Givanell i Mas i en la Sala Parés de Barcelona per a fer-ne una valoració. El llegat fou transferit a Ripoll amb la intenció que hi servís de nucli d'una biblioteca pública de la xarxa de la Generalitat, però la guerra de 1936-1939, que comportà l'espoliació del fons, i la postguerra impediren que el projecte fructifiqués fins a 1963, quan finalment fou creada la Biblioteca Lambert Mata, amb el fons Mata com a col·lecció fundacional. Aquest fons consta d'uns 250 manuscrits medievals i moderns, 30 pergamins, 12 incunables, uns 3.000 impresos antics, uns 28.000 del s. XIX, uns 8.000 del s. XX (fins 1931), una rica hemeroteca dels ss. XIX i XX, i uns 60 quadres. Fons personal a l'Arxiu Comarcal del Ripollès .
Bibliografia
Anònim (1932), "Lambert Mata i Sala: notes ..."
Palau i Dulcet (1935), Memòries d'un llibreter català, pp. ***
Cátedra García (1984), "Los manuscritos castellanos de la ..."
Roca i Coma (1988), "Els manuscrits dels segles XV ..."
Estrader - Fullà i Bohigas (1989), Catàleg de la Biblioteca ..., esp. pp. 1-6
Duran (2008), Repertori de manuscrits catalans ..., pp. 263-291
Enllaços
BLM, Fons Mata
Blog de la BC
Regira (amb un retrat)
Relacionat amb els manuscrits
Ripoll - BLM - Fons Mata: Manuscrits - XX
Ripoll - BLM - Fons Mata: Manuscrits - XXI
Relacionat amb els impresos
Barcelona, Pere Miquel, 4 setembre 1494 – Francesc Eiximenis, Llibre dels àngels - Ripoll - BLM - Fons Mata: Impresos – 105

Lluís Cifuentes