Darrera modificació: 2025-10-18 Bases de dades: Sciència.cat
Sales i Favà, Lluís, Vi i viticultura al pla de Barcelona a les darreries del segle XIV: un estudi a partir dels fons dels hospitals d'en Colom, d'en Vilar i dels Mesells, Tarragona, Universitat Rovira i Virgili (Cultures del Vi, 7), 2025, 180 pp.
- Resum
- Els resultats d'aquest treball arxivístic s'estructuren en tres capítols que presenten, de la forma més ordenada possible, el cicle del vi a la baixa edat mitjana. En el primer dels bloc descrivim l'extensió de la vinya tant al pla de Barcelona com a l'entorn regional, fent èmfasi en el creixement d'aquest cultiu durant el segle XIII. També s'aborden qüestions normatives sobre la preservació dels vinyars i la comercialització de la verema i el vi a partir del segle XIV a la ciutat. Aquest és el període pel qual els arxius comencen a proporcionar més dades sobre les qüestions indicades. A cavall de les normatives, ens interessem per la fiscalitat sobre el vi (especialment per les imposicions municipals, consolidades a partir de la dècada de 1330). La recaptació de l'impost ofereix una imatge força eloqüent sobre com era tractat, venut i consumit el producte a la ciutat. El segon capítol del llibre presenta els hospitals escollits des del punt de vista documental i institucional. Seguidament, introdueix les pautes de consum del vi en aquestes fundacions, incloent-hi la venda que feien dels seus propis excedents. Finalment, descriu les reserves senyorials, és a dir, els vinyars que aquests hospitals gestionaven de forma directa, amb mà d'obra assalariada, i en els quals en algunes de les anyades documentades s'hi veremà un important volum de raïm. El tercer capítol presenta les tècniques i el mode de producció als vinyars. Descriu les principals feines localitzades en aquestes parcel·les, contextualitzant-les dins del cicle agrícola i descrivint la mà d'obra que hi participava. En seccions posteriors s'aborden les condicions de treball, incloent-hi les salarials. En un epígraf final s'introdueixen els processos d'elaboració del vi dins dels cellers.
- Matèries
- Agronomia
Hospitals Documentació Alimentació
- Notes
- Informació de l'editor
.
|