En el darrer número de la revista “Medicina nei secoli” s’ha publicat un dossier monogràfic sobre “Medieval Medicine in Medieval Society”, dirigit pel professor de la Universitat de Bolonya Tommaso Duranti. El títol reivindica deliberadament l’estudi de la medicina medieval en el context de la societat medieval, des de la història cultural, en sentit ampli.

Dell’Orso ha publicat el llibre de Claudia Lemme, membre de Sciència.cat, Il ricettario del ms. 215 della Biblioteca Classense di Ravenna (ff. 93r-156v): edizione, commento linguistico e glossario. Es tracta de la publicació de la part més substancial de la tesi doctoral de l’autora, dirigida per Ilaria Zamuner (Univ.

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya ha publicat el llibre El receptari de Joan Martina (Sabadell, 1439): estudis i edició facsímil, a cura d’Elena Guardiola, Lluís Cifuentes i Joan Sala, en ocasió del XXII Congrés internacional d’Història de la Medicna Catalana (Sabadell, 10-11 de novembre de 2023).

Acaba d’aparèixer publicat en la col·lecció IRCVM-Medieval Cultures, de l’editorial Viella, el volum The Medieval and Early Modern Hospital: A Physical and Symbolic Space, editat per Antoni Conejo da Pena i Pol Bridgewater Mateu. El llibre és producte de la col·laboració d’una vintena d’autors i autores de diverses nacionalitats, units per l’interès per la història dels hospitals i en concret per una cita anual: el col·loqui els Abrils de l’Hospital.

Recentment, ha estat digitalitzada i posada en obert, al repositori RODERIC de la Universitat de València, la tesi doctoral de María Luz López Terrada, científica titular del CSIC, i des de fa pocs mesos membre de Sciència.cat. La tesi, dirigida per la doctora Emilia Salvador Esteban, va ser defensada l’any 1986, i porta per títol: El Hospital General de Valencia en el siglo XVI (1512-1600).

Les editorials valencianes Tres i Quatre i Alfons el Magnànim acaben de publicar el volum Sant Vicent Ferrer: Contes i narracions, obra de Ferran Garcia-Oliver, catedràtic de la Universitat de València i membre del grup de recerca Sciència.cat.

La Universitat de València i l'editorial Bromera, d’Alzira (Ribera Alta), acaben de publicar, en català i en castellà, simultàniament, el llibre Entre verins: crims i càstigs des de l'edat mitjana fins al present / Entre venenos: crímenes y castigos desde la Edad Media hasta el presente

Durant aquest any 2023, s’han incorporat al grup de recerca Sciència.cat dos nous investigadors, com a membres de l’equip de recerca del projecte finançat que actualment el sustenta. Es tracta de María Luz López Terrada (Ingenio-CSIC, València) i Gabriel Ensenyat Pujol (Universitat de les Illes Balears, Palma).

Durant l’any 2023, tres dels antics doctorands del grup Sciència.cat han llegit la seva tesi doctoral i han obtingut el grau de doctor. Són els següents: