Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB bib17465 (14 / octubre / 2019)

Darrera modificació: 2015-06-22

Martínez i Ferrà, Gabriel, La traducció catalana del Kitāb al-agḏiya, d'Abū Marwān ʿAbd al-Malik b. Ẓuhr o Remembrança de les viandes, Treball de recerca del màster interuniversitari UAB-UB Història de la ciència: ciència, història i societat, 2011, 31 pp. + [22] pp.

Resum
Aquest treball té com a objectiu l'edició i comentari d'un tractat breu de dietètica medieval conservat en un manuscrit miscel·lani de la Biblioteca Nacional de França (ms. Esp. 291), copiat al final del segle XV o a l'inici del del XVI, que porta per títol Remembrança de les viandes. Es tracta d'una traducció parcial i resumida al català, datable en el tercer quart del segle XIV, del Kitāb al-agḏiya del metge andalusí Abū Marwān ʿAbd al-Malik ibn Ẓuhr, l'Avenzoar llatí, feta a partir de l'àrab.

Sumari: 1. Introducció - 2. La dietètica medieval: textos i contextos - 3. Els regiments de sanitat medievals en llegua catalana. La Remembrança de les viandes: comentari i anàlisi dels continguts - 4. Conclusions - 5. Bibliografia - 6. Apèndix: Criteris d'edició. Edició del text.
Matèries
Medicina - Dietètica i higiene
Medicina - Farmacologia
Traduccions
Català
Edició
Notes
Dir. Lluís Cifuentes i Comamala (UB); tutor: Jon Arrizabalaga (CSIC).
Conté edicions de
1.Ibn Ẓuhr (c. 1091 – 1162), Remembrança de les viandes