Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB bib22979 (27 / gener / 2020)

Darrera modificació: 2017-04-05

Planes i Albets, Ramon, L'Hospital d'en Llobera: lectures d'història de Solsona, prefaci: Eva Serra i Puig, Solsona, Fòrum d'Aprofundiment Democràtic - Ajuntament de Solsona - Consell Comarcal del Solsonès, 2016, 2 vols.

Resum
L'obra té com a fil conductor l'emblemàtic edifici de l'hospital d'en Llobera, actual seu del Consell Comarcal del Solsonès, i, tot repassant la trajectòria vital de la nissaga de mercaders Llobera, fundadors de l'hospital, ressegueix els fets més destacats de la història de Solsona, des del segle XIV fins al segle XX. En el seu inici, l'obra ens acosta a la situació del segle XIV, en què els mercaders, especialment els tèxtils de la -encara- vila de Solsona eren molt influents, es van establir a Barcelona i van ser, fins i tot, consellers del rei per a les obres del port. A més, el llibre aporta elements de debat desconeguts fins ara, com el fet que el Llibre d'hores de Bernat Martorell fou encarregat pel mercader Llobera per formar part de la biblioteca de l'hospital, com indica l'escut de la família que apareix en el llibre i que, fins ara, mai no s'havia relacionat amb la família solsonina. Una altra de les investigacions del llibre aporta la idea que el mercader que apareix a la novel·la cavalleresca del segle XV Curial e Güelfa podria ser el mateix Joan de Llobera. El llibre també reflecteix episodis més recents de la història solsonina, com la gestió del naixement del Museu Diocesà i el paper d'alguns bisbes que en van ser protectors i d'altres que van fer servir el patrimoni per finançar les seves activitats. El volum 2 constitueix un extens apèndix documental, amb 382 documents editats i més de 1200 de descrits dels segles XIV al XX. [A partir d'un comentari a Regió7 22/04/2016]
Matèries
Història de la medicina
Religió - Espiritualitat
Hospitals
Documentació
Curial e Güelfa
March, Ausiàs
Conté edicions de
1.Pallarès i Tuixanès, Antoni (ante 1459 – c. 1547); Pallarès i Carbasser, Antoni (fl. 1537 – 1595), Manual de comptes de l'obrador, vol. 2, doc. 29, p. 84. Fragmentària.
Observacions: Rúbrica inicial i un assentament del f. 84v (Joan Garriga, 1504)