Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB doc625 (22 / setembre / 2019)

Vaticà [Vaticano] - Archivum Secretum Vaticanum - Reg. Vat. – Clem. V. an. 7, ep. 17, f. 229v

Publicació de la fitxa: 2018-11-19
Darrera modificació: 2018-12-26
Bases de dades:Arnau

Descripció

Autor:Jordi Bossoms
Procedència:bibliografia

Tipologia

Manament

Matèria

Llibres – Medicina – Papa

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Vaticà [Vaticano] - ASV - Reg. Vat.
Signatura:Clem. V. an. 7, ep. 17, f. 229v

Data i lloc

Data:15 març 1312
Lloc:Viena del Delfinat [Vienne]

Contingut

Regest

Regest:Climent V ordena sota pena d'excomunió a qualsevol que retingui en el seu poder o conegui el lloc on es trobi un llibre molt útil sobre Pràctica de Medicina, que va escriure el seu metge Arnau de Vilanova, ara difunt, i que en vida li havia promès, que li envïi tot seguit pel portador de la present carta, Bernat d'Oliver, o per un altre conducte.
Extret de: Alanyà i Roig (2011-2013), "Diplomatari de mestre Arnau de ...", p.155, doc.215
Persones relacionades
1. Climent V (1264 – 1314) - remitent
2. Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311) - esmentat
3. Bernat Oliver (fl. 1304) - intermediari

Text

Transcripció:Moneant omnes suarum dioecesium, et civitatum incolas, cuiuscumque sint dignitatis, ut sive per latorem praesentium Bernardum Oliverii, sive per alium, sub excomunicationis poena mittant librum valde utilem, Clementi a suo medico quondam Arnaldo de Vilanova, promissum.

Venerabilibus fratribus, universis patriarchis, archiepiscopis et episcopis ad quos presentes littere pervenerint. dudum quondam magister Arnaldus de Villanova clericus Valentine diocesis, physicus noster, dum adhuc viveret, pluries postquam assumpti fuimus ad culmen apostolicae dignitatis, nobis dixit oretenus se valde utilem librum super medicine practica compilasse, quem nobis frequenter dare promisit et etiam verbo dedit, in nos ex tunc in quantum potuit, eiusdem libri dominium trasferendo. cum igitur dictus magister Arnaldus morte preventus, prefatum librum tradere nobis, iuxta huiusmodi promissionem nequiverit, fraternitati vestre ac vestrum singulis, in virtute obedientie per apostolica scripta mandamus, quatenus omnes electos, abbates, priores, decanos, prepositos, archidiaconos, archipresbyteros, plebanos et alios ecclesiarum prelatos et quaslibet alias
personas ecclesiasticas, religiosas et seculares, exemptas et non exemptas, Cisterciensium, Cluniacensium, Cartusiensium, Premonstratensium, sanctorum Benedicti et Augustini ac Predicatorum et Minorum et quorumcumque aliorum ordinum et etiam laicos cuiusvis status vel dignitatis existant, vestrarum civitatum et diocesium in maioribus et altis ecclesiis et locis vestris de quibus expedire videritis, per vos vel per alium seu alios publice et generaliter ex parte nostra monere curetis, quod quicumque habet vel scit librum predictum aut sciverit vel habuerit in futurum, illum nobis per se vel per alium quantocius revelare, seu per dilectum filium Bernardum Oliverii, clericum, latorem presentium, quem propter hoc specialiter míctimus, vel per alium fidelem nuntium destinare procuret; nos enim in omnes et singulos librum huiusmodi quomodolibet occultantes, vel qui quam citius comode poterunt revelare seu mictere, ut predicitur, non curarint, ex nunc prout ex tunc excomunicationis sententiam promulgamus. datum Vienne, idus martii, pontificatus nostri anno septimo.
Llibres
Arnau de Vilanova, Practica summaria
Observacions:No és clar a quin llibre de pràctica mèdica es refereix: si és la Practica summaria o la Pars operativa.
Arnau de Vilanova, Pars operativa
Observacions:No és clar a quin llibre de pràctica mèdica es refereix: si és la Practica summaria o la Pars operativa.

Bibliografia

Edicions:Climent V (1885-1892), Regestum Clementis papae V, vol. 7, 297-298, doc. 8768
Rubió i Lluch (1908-1921), Documents per l'historia de la ..., vol.I, pp.56-57, doc.44
Citacions:Alanyà i Roig (2011-2013), "Diplomatari de mestre Arnau de ...", p. 155, doc. 215
Denifle - Chatelain (1889-1897), Chartularium Universitatis ..., vol.II, p. 155, núm. 695
Martí de Barcelona (1935), "Regesta de documents arnaldians ...", p. 297, doc. 160
Lucas Wadding (1731-1886), Annales Minorum seu trium ordinum ..., vol. VI, p. 198