Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB ms101 (16 / desembre / 2019)

Barcelona - Arxiu de la Corona d'Aragó - Col·leccions, Còdexs: Ripoll - 79

Publicació de la fitxa: 2012-03-20
Darrera modificació: 2018-05-21
Bases de dades:Sciència.cat
Descripció
Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:inspecció personal
Estat:parcial

Descripció externa

Identificació

Estat:conservat
Ciutat:Barcelona
Institució:Arxiu de la Corona d'Aragó
Fons:Col·leccions, Còdexs: Ripoll
Signatura:79
Signatura alternativa:«Estante 3º, cajón 2do, nº moderno 13, antiguo 253»

Relligadura

Original:no
Datació:s. XVII?
Llom
Matèria:pergamí
Títols:«TRATADO | DE | GRAMÁTICA»
Coberta
Matèria:cartró folrat de pergamí.

Història

Procedència:1. Biblioteca del monestir de Santa Maria de Ripoll (s. XV-2). 2. Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) (1822).
Quan l'abadia de Ripoll va ser suprimida pel govern espanyol del Trienni Constitucional i els seus béns assignats al patrimoni nacional (1822), la biblioteca va ingressar a l'ACA, però poc després, amb la restauració absolutista, se'n va ordenar la devolució (1823). L'aleshores director de l'ACA, Pròsper de Bofarull, va retenir 233 manuscrits (entre els quals aquest) amb el pretext d'acabar de catalogar-los i de fer-los relligar, i van ser els únics que es van salvar del saqueig i incendi que va patir l'abadia amb l'exclaustració de 1835, que va destruir la major i millor part de l'antiga biblioteca. Bofarull n'havia elaborat un catàleg complet durant els anys 1822-1823 (Valls 1931).
Persones relacionades:Pròsper de Bofarull i Mascaró (1777 – 1859)

Bibliografia

Descripcions:Beer (1907-1908), Die Handschriften des Klosters ..., vol. 2, pp. ***
Beer (1909-1910), "Los manuscrits del Monastir Santa ...", p. 501
Beer - García Villada (1915), "Barcelona - Archivo General de la ...", p. ***
Miquel Rosell - Mateu Ibars (inèdit), Manuscritos de Ripoll del ACA, pp. 147-148
Valls Taberner (1931), "Códices manuscritos de Ripoll", p. 166-167
Martínez Díez (1969 [=1970]), "Dos catálogos inéditos de la ...", p. *** (Marca, núm. ***) i *** (Ribas, núm. ***)

Unitats de composició

Quantes unitats de composició:1

Unitat de composició A

Datació i origen

Datació:s. XV-2 - estimada
Origen:Monestir de Santa Maria de Ripoll
Notes:"letra del siglo 14" (Bofarull 1822-1823)
"s. XIV ex." (Beer 1909-1910)
"De la transició del s. XIV al XV" (Beer-García Villada 1915)

Qüestions materials

Matèria escriptòria
Material:Paper
Notes:Filligrana en forma de campana, amb tres suports i batall.
Foliació
Núm. total de folis:184
Notes:Foliació d'una mà del s. XVII, en aràbics; l'antic f. 184 fou tallat i el que aquesta mà folià com a f. 185 ara és el f. 184 (número modern afegit amb llapis).
Dimensions
Alçada x base:224 x 304 mm

Impaginació

Disposició del text:columnes
Quantes columnes:2
Escriptura
Escriptura 1
Lloc al ms:ff. 1r-184v (texts 1-2)
Localització:catalana
Datació:s. XV-2
Especificacions:El text 1, les dues primeres notes del text 2 (f. 183v) i indicació al final del mateix text 2 (f. 184v)
Escriptura 2
Lloc al ms:f. 184v (text 2)
Localització:catalana
Datació:s. XV-2
Especificacions:Tercera nota del text 2
Escriptura 3
Lloc al ms:f. 184v (text 3)
Localització:catalana
Datació:s. XV-2

Descripció interna

1. Guillem Lacasa, Commentarium in Doctrinale Alexandri de Villa Dei – ff. 1ra-183rb
Preliminars:[Rúbrica:] «Hec summa est secundum magistrum Guillermum Lacasa»
2. Anònim, Notes de lògica i gramàtica – ff. 183v i 184v
Observacions:Tres notes de lògica i gramàtica, les dues primeres (f. 183v) copiades per la mateixa mà que el text 1 i la tercera (f. 184v) per una altra mà. Al final d'aquesta tercera nota, la primera mà indica que aquesta darrera la va obtenir de Berenguer Comte (fl. s. XV-2): «Hoc habui a fratre Berengario Comitis, de ordine Predicatorum» (f. 184v)
3. Anònim, Recepta per fer piment (ACA Ripoll 79) – f. 184v
Íncipit:«Primo, .Iª. liura de guiyebre...»
Èxplicit:«... piper blanc, .IIII. E»
Observacions:Tot i que no se n'especifica la indicació, es tracta, molt probablement, d'una recepta per fer piment. Vegeu Arnau de Vilanova, Recepta de piment per a l'estómac. No s'esmenta al catàleg de Beer.