Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB ms480 (23 / octubre / 2019)

Poblet - Biblioteca del Monestir de Poblet - Manuscrits - 150

Publicació de la fitxa: 2015-08-23
Darrera modificació: 2015-08-23
Bases de dades:Sciència.cat
Descripció
Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:catàlegs
Estat:bàsica

Descripció externa

Identificació

Estat:conservat
Ciutat:Poblet
Institució:Biblioteca del Monestir de Poblet
Fons:Manuscrits
Signatura:150

Relligadura

Notes:Sense relligadura. Protegit en una carpeta de cartró, a la coberta de la qual hi ha el títol «Eclipsis 1475».

Història

Intervencions d'interès històric:Al f. 1v una mà del s. XVI començà a copiar el que sembla el formulari d'una carta: «Al molt honrat [...] de mi [...] Car cosí: La causa de mon escriure no és per pus sinó per avisar-vos com estic sans, a la mercè de Déu. Avís-vos» (àpoda).
Estat de conservació:En bon estat, malgrat que alguns folis tenen el marge superior malmès. Restaurat.
Procedència:Arxiu antic de Poblet. Segons l'inventari inèdit que es pot consultar a Poblet, hi ha una nota manuscrita d'Eduard Toda que diu «Verdú», poble de l'Urgell on possiblement l'adquirí en el seu afany per recuperar el patrimoni espoliat del monestir.
Persones relacionades:Eduard Toda i Güell (1855 – 1941)

Bibliografia

Descripcions:Domínguez Bordona (1948), "La biblioteca del virrey Don ...", p. 76
Domínguez Bordona (1951), "La biblioteca del virrey Don ...", p. 414
Torné Cubells (1995), "Inventario-catálogo de ...", pp. 166-167
Torné Cubells (1998), "Un quadern medieval de notes ..."
Duran (1998-2008), Repertori de manuscrits catalans ..., vol. 4, p. 246
Torné Cubells (1998), "Un quadern medieval de notes ..."
BITECA (1989-<act.>), Bibliografia de textos antics ..., manid 2888
MCEM (2011-<act.>), Manuscrits Catalans de l'Edat ..., id817

Unitats de composició

Quantes unitats de composició:1
Notes:Dintre de la carpeta que el protegeix hi ha una transcripció moderna del ms., efectuada per Joan Casanovas (Chabás 2000: 288n).

Unitat de composició A

Datació i origen

Datació:c. 1475 - estimada
Origen:Poblet?

Qüestions materials

Matèria escriptòria
Material:Paper
Foliació
Núm. total de folis:I + 9 + II ff.
Notes:Foliació actual en llapis al marge inferior esquerre dels ff. 1-9. El foli preliminar, el f. 1r i els dos posteriors són en blanc.
Dimensions
Alçada x base:225 x 155 mm
Composició material
Plecs
Número:2

Descripció interna

1. Anònim, Tractat dels dotze signes (Poblet 150) – ff. 2r-6v
Consistència:fragmentària
Consistència:Àpode (no inclou les figures que anuncia).
Íncipit:«Sàpies que dels .XII. signes, los tres se pertanyen al foch, axí com Àries, Leó e Sagitari; són calts e sechs axí com lo foch...»
Èxplicit:«... Emperò, és feyta diferència entre lo eclipsi del Sol e de la Luna axí matex, axí com poràs veure en aquestes dues figures la diferència [...]» (àpode).
Edicions:Torné Cubells (1998), "Un quadern medieval de notes ..."
2. Anònim, Prediccions d'eclipsis per als anys 1475-1522 (Poblet 150) – ff. 7r-9v
Consistència:fragmentària
Consistència:Acèfal (sembla mancar una rúbrica o pròleg).
Íncipit:«[...]ria. [Eclip]si tant de Luna com de Sol l'any .M.CCCC.LXXV. Sol, a .XXIIII. de febrer, a .XVIII. hores e hun menut, a .X. dits e a .XI. signes e .XV. graus e .XXVI. menuts...»
Èxplicit:«... Luna, ha .V. de dehembre, ha .XI. hores, .XXXXVIIII. menuts, ha .V. signes, .XXI. graus, .LIIII. menuts e ha .XXIII. menuts de latitut».
Edicions:Torné Cubells (1998), "Un quadern medieval de notes ..."
Chabás (2002), "Predicción y observación de ...", pp. 289-290 (parcial)