Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB ms858 (12 / desembre / 2019)

Barcelona - Biblioteca de Catalunya - Manuscrits - 854

Publicació de la fitxa: 2009-08-29
Darrera modificació: 2018-06-19
Bases de dades:Sciència.cat
Translat
Descripció
Estat:bàsica

Descripció externa

Identificació

Estat:conservat
Ciutat:Barcelona
Institució:Biblioteca de Catalunya
Fons:Manuscrits
Signatura:854

Bibliografia

Descripcions:AA.DD. (1914-1927 [=1932]), "[Manuscrits ingressats a la ...", 7 (1923-1927 [=1932]), 347
AA.DD. (1959), Guía de la Biblioteca Central de ..., p. 87
Bohigas i Balaguer (1968), Cincuenta años de la antigua ..., p. 148
Duran (1998), Repertori de manuscrits catalans ..., vol. 1[.1], pp. 239-242
Catàleg online de la BC
BITECA (1989-<act.>), Bibliografia de textos antics ..., manid 1268
MCEM (2011-<act.>), Manuscrits Catalans de l'Edat ..., id 133

Unitats de composició

Quantes unitats de composició:1
Notes:Manuscrit factici que consta de 10 unitats diferents, totes de contingut devocional, en llatí i en català i majoritàriament de l'últim quart del s. XV: A (ff. 1-20), B (ff. 21-26), C (ff. 27-73), D (ff. 74-77), E (ff. 78-88 i 89-116, del primer quart del s. XVI), F (f. 117-122), G (ff. 123-132), H (f. 133-138 i 142-148), I (ff. 139-141) i J (ff. 149-176, amb notes del s. XVII).

Unitat de composició A

Datació i origen

Datació:últim quart del s. XV - primer quart del s. XVI - estimada
Notes:Anotacions del s. XVII al verso de l'últim foli.

Descripció interna

1. Anònim, Oració de sant Restitut per conservar la vista – f. 26v
Preliminars:[Rúbrica:] «Oració de mossènyer sent Restituït».
Íncipit:«Senyor ver Déu totpoderós, que per los mèrits del benaventurat sent Restituït, confessor teu...».
Èxplicit:«... Jesucrist, fill teu, qui ab tu viu e regna per tots los setgles dells setgles. Amén».
Epíleg:«Aprés la dita oració, fa [a] dir un paternòster... -- ... la dita oració, en bona devoció. Amén».
Observacions:Al marge esq., en sentit vertical, d'una mà humanística: «Orasi[ó] per la vista», amb els dibuixos esquemàtics de dos ulls abans de la frase i d'unes ulleres tot seguit.
2. Anselm de Canterbury [sant], Amonestament de sant Anselm, Traductor: Anònim – ff. 94v-96r
3. Anònim, Oració de sant Cebrià. – ff. 103r-109v