Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

nom122 (04 / desembre / 2021)

Rocatalhada, Joan de (Marcolès, Alvèrnia, c. 1310 – Avinyó, c. 1366)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2020-03-11
Categoria social i professional
alquimista - religiós OFM
Comentaris
Frare franciscà del convent d'Orlhac (fr. Aurillac). Va néixer prop de Marcolès (Cantal, Alvèrnia) i va viure entre Orlhac, Tolosa i Avinyó. Membre del corrent espiritual del seu orde, fou autor de diverses profecies en les quals es detecta la influència de Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311). La difusió d'aquestes profecies el van conduir a ser perseguit per la cúria pontifícia d'Avinyó, que el va fer empresonar en diversos convents i, des de 1349, a Avinyó mateix. Alquimista, durant el seu empresonament va escriure diverses obres d'alquímia mèdica, centrades en la idea de l'elixir com a panacea o medicament universal i en la de renovació vinculada al seu profetisme. El juliol de 1366 ja figura com a mort als documents papals. -- Nom. Conegut en llatí com 'Johannes de Rupescissa', se'l va creure erròniament català durant molt de temps i per això la bibliografia catalana del segle XX el va anomenar 'Joan de Peratallada' o 'Ribatallada' (vegeu l'article de la GEC, encara). J. Bignami-Odier en va demostrar l'autèntic origen occità. En francès és anomenat des d'antic 'Jean de Roquetaillade'.
Bibliografia
Pou i Martí (1930), Visionarios, beguinos y ...
Bignami-Odier (1952), Études sur Jean de Roquetaillade ...
Bignami-Odier (1981), "Jean de Roquetaillade ..."
Halleux (1981), "Les ouvrages alchimiques de Jean ..."
Perarnau i Espelt (1993), "La traducció catalana resumida ..."
Perarnau i Espelt (1998), "La traducció catalana medieval ..."
Bachmann - Hofmeier (1999), Geheimnisse der Alchemie, pp. 140-151
Roquetaillade (2005), Liber ostensor quod adesse ...
DeVun (2009), Prophecy, Alchemy, and the End of ...
Crisciani (2012), "Giovanni di Rupescissa: sapere ..."
Ciola (2013), "Giovanni di Rupescissa ..."
Tealdi (2015), Giovanni di Rupescissa: Vade ...
Lerner - Rychterová (2019), Giovanni di Rupescissa: Vade ...
Enllaços
Wikipedia IT
GEC
Variants del nom
Ribatallada, Joan de
Peratallada, Joan de
Roquetaillade, Jean de
Rupescissa, Johannes de
Autor a les obres

Rocatalhada, Joan de (c. 1310 – c. 1366). Liber de consideratione quintæ essentiæ omnium rerum

—— [Traducció-Català] Rocatalhada, Joan de (c. 1310 – c. 1366). Llibre secret en filosofia. Traductor: Anònim

Rocatalhada, Joan de (c. 1310 – c. 1366). Liber lucis magni magisterii confectionis veri lapidis philosophorum

—— [Traducció-Català] Rocatalhada, Joan de (c. 1310 – c. 1366). Llibre de la llum del gran magisteri de la composició de l'autèntica pedra filosofal. Traductor: Anònim

Lluís Cifuentes