Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom1296 (09 / desembre / 2019)

Vela, Joan Josep (fl. Tarragona?, s. XVI últim quart)

Creació de la fitxa: 2010-12-12
Darrera modificació: 2018-06-13
Categoria social i professional
alquimista; clergue; copista; desconeguda
Comentaris
Posseïdor de la miscel·lània alquímica en català París - BnF - Manuscrits: Esp. - 289, que havia estat copiada per Jaume Mas (fl. s. XVI-1), en la qual va afegir el seu nom («Joan Jusep Vela»), unes poques anotacions marginals, una obra del Pseudo-Arnau de Vilanova, extreta d'un ms. de la biblioteca de l'arquebisbe de Tarragona Antoni Agustí i Albanell (1517 – 1586), i algunes addicions menors. L'al·lusió a Antoni Agustí, que va ser arquebisbe de Tarragona entre els anys 1577 i 1586, situa en aquests anys o poc després aquest personatge interessat per l'alquímia, segurament a l'entorn de l'arquebisbat de Tarragona, i potser era un eclesiàstic.
Bibliografia
Luanco (1889-1897), La alquimia en España: escritos ..., vol. 2, p. 55 ("Joan Josep Velar")
Font i Sagué (1908), Historia de les ciencies naturals ..., p. 136 ("Juan Jusep Velar")
Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., p. 255
Cifuentes i Comamala (2004-2005), "Les obres alquímiques ...", pp. 141, 147 ("Juan Jusep Vela")
Cifuentes i Comamala (2007), "Textes scientífiques en catalan ...", p. 109 ("Juan Jusep Vela")
Posseïdor a les obres

Pseudo-Arnau de Vilanova. Llibre del gran magisteri de les preparacions i regiment de la pedra filosofal. Traductor: Anònim

Recopilador a les obres

Anònim. Receptes i notes d'alquímia (BnF Esp. 289)

Copista als manuscrits
París - BnF - Manuscrits: Esp. - 289 - A
Relacionat amb els manuscrits
París - BnF - Manuscrits: Esp. - 289

Lluís Cifuentes