Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom149 (22 / setembre / 2019)

Lanfranc de Milà (Milà?, c. 1245 – París?, c. 1306)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2015-11-25
Categoria social i professional
cirurgià; mestre
Comentaris
Cirurgià italià, representant eminent de l'anomenada "nova cirurgia" racional. Fou deixeble de Guillem de Saliceto (c. 1210 – c. 1285). Güelf, fou bandejat de Milà després que Matteo I Visconti hi prengués el poder (1287) i hi iniciés la persecució de la facció güelfa (1290). Exiliat a França, féu estada a Lió, on va escriure un compendi o summa breu de cirurgia (un «compendio parvo», conegut com Chirurgia parva, c. 1290). Després d'alguns anys, durant els quals serví diversos patrons en ciutats que no especifica, el 1295 s'instal·là a París, on fou ben rebut pels mestres de la Facultat de Medicina, en particular Jean Passavant (fl. s. XIII ex.), ensenyà a la ciutat i aconseguí la protecció de Felip IV de França (1268 – 1314), al qual dedicà la seva obra major (Ars completa totius cyrurgie o Chirurgia magna, 1296). Fou responsable del floriment de la "nova cirurgia" a França durant el segle XIV, amb figures com Enric de Mondeville (c. 1260 – c. 1320) —possiblement un dels seus deixebles— i Guiu de Chaulhac (c. 1298 – 1368), i als Països Baixos, amb Jan Yperman (c. 1260 – c. 1331), potser també deixeble seu. No sembla que hagués estat clergue tal com s'havia suposat, atès que afirma tenir fills. Altres formes del seu nom en alguns testimonis: Guido Lanfranci, Alanfrancus.
Bibliografia
Wickersheimer (1936), Dictionnaire biographique des ..., s. v.
Tabanelli (1965), La chirurgia italiana nell'Alto ..., vol. 2, pp. ***
Jacquart (1979), Dictionnaire biographique des ..., s. v.
Keil (1985 i 2004), "Lanfrank von Mailand"
Albi Romero (1988), Lanfranco de Milán en España ...
Jacquart (1998), La médecine médiévale dans le ..., ad indicem
Roggiero (2004), "Lanfranco da Milano"
McVaugh (2006), The Rational Surgery of the ...
Enllaços
Treccani.it
GEC
Wikipedia ENG
Variants del nom
Lanfrancus Mediolanensis
Alanfranc
Autor a les obres

Lanfranc de Milà (c. 1245 – c. 1306). Chirurgia parva

—— [Traducció-Català] Lanfranc de Milà (c. 1245 – c. 1306). Llibre de cirurgia. Traductor: Anònim

—— [Traducció-Català] Lanfranc de Milà (c. 1245 – c. 1306). Summa de cirurgia. Traductor: Salvà, Guillem (fl. 1329)

Autoritat citada a les obres

Anònim. Compendi de menescalia i medicina (Klagenfurt)

Colunya, Vicenç de (fl. 1435 – 1481). Receptari de Vicenç de Colunya

Lluís Cifuentes