Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom163 (23 / octubre / 2019)

Parma, Joan de (Parma?, c. 1260 – Bolonya?, ante 1336)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2015-10-05
Categoria social i professional
físic; mestre
Comentaris
Metge (físic). Mestre en medicina. Possiblement format a Bolonya, on residia almenys des de 1290, i on ensenyava medicina el 1298. Se'n conserven testaments de 1299 i 1300. També ensenyà medicina a Brescia (1310-1311) i a Treviso (1314). El 1336 ja era mort.

La identificació de Joan de Parma ha estat controvertida. Pansier (1909) va proposar identificar-lo amb un metge al servei dels papes d'Avinyó entre 1348-1372 que, segons Petrarca, era canonge de Parma. En canvi, Mehner (1918), tenint en compte la datació dels mss. més antics (c. 1300), el relacionà amb el frare franciscà del s. XIII Giovanni Buralli (Parma, c. 1208-Camerino, Marche, 1289), setè general dels franciscans entre 1247-1257, del que es diu que era "theologus et artis medicine peritus". Sarton va seguir la tesi de Mehner.
Bibliografia
Pansier (1909), "Les médecins des Papes ...", 423-424
Mehner (1918), Johannes von Parma und seine ...
Sarton (1927-1948), Introduction to the History of ..., vol. 2-2, pp. 783 i esp. 1083
Caturegli (1975-1976), "La praticha medica del magister ..."
Bacchelli (2001), "Giovanni da Parma"
Enllaços
Treccani.it
Santi e beati
Autor a les obres

Parma, Joan de (c. 1260 – ante 1336); Pseudo-Arnau de Vilanova. Practicella

—— [Traducció-Hebreu] Parma, Joan de (c. 1260 – ante 1336); Pseudo-Arnau de Vilanova. Sobre les medecines digestives i evacuatives (hebreu). Traductor: Todros Mošé Bondia (fl. 1394)

—— [Traducció-Hebreu] Parma, Joan de (c. 1260 – ante 1336); Pseudo-Arnau de Vilanova. Sobre les medecines digestives i purgatives usuals (hebreu). Traductor: Abigdor, Abraham (c. 1351 – 1402)

Lluís Cifuentes, Miquel Raufast