Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom175 (09 / desembre / 2019)

Abū-l-Ṣalt (Dénia, c. 1068 – Mahdia, Tunísia, 1134)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2016-08-06
Categoria social i professional
astrònom/astròleg; filòsof; metge; musulmà
Comentaris
Abū-l-Ṣalt Umayya ibn ʿAbd al‐ʿAzīz ibn Abī-l‐Ṣalt al‐Dānī al‐Andalusī fou un metge, filòsof, enginyer i poeta andalusí. Estudià a la seva ciutat natal, llavors capital d'una florent taifa a l'est d'al-Andalus, i més tard al turbulent Egipte fatimita (1096-1112), d'on fou expulsat arran del fracàs en la recuperació d'una nau naufragada, carregada de coure, en el projecte tècnic de la qual s'havia compromès. Durant el camí de tornada cap a al-Andalus, s'establí a la cort dels prínceps zírides de Mahdia (Ifrīqīya), al servei dels quals romangué la resta de la seva vida i als quals dedicà bona part de les seves obres. Excel·lent poeta, fou també antòleg i crític literari, i autor de diverses obres de lògica, física, cosmografia, geografia, matemàtica, astronomia, música i medicina. En aquest últim camp, la seva obra principal fou el Kitāb al-adwiya al-mufrada, un tractat sobre els medicaments simples sòlidament basat en la doctrina mèdica hipocraticogalènica.
Bibliografia
Steinschneider (1883), "Abū's-Salt (gest. 1134) und ..."
Benmrad (1979), "Kitāb al-adwiya al-mufrada ..."
Rubiera Mata (1982), "Literatos del Sharq al-Andalus ..."
González Palencia (1985), "Abusalt de Denia"
Arnau de Vilanova (2004), Translatio libri Albuzale de ...
Comes (2007), "Abū al‐Ṣalt: Umayya ibn ..."
Enllaços
GEC
Viquipèdia CAT
BrillOnline
Islamic Astronomers
Variants del nom
Albumesar
Albuzale
Abū-l-Ṣalt Umayya ibn ʿAbd al-ʿAzīz al-Dānī
Abū-s-Ṣalt
Autor a les obres

Abū-l-Ṣalt (c. 1068 – 1134). Kitāb al-adwiya al-mufrada

—— [Traducció-Llatí] Abū-l-Ṣalt (c. 1068 – 1134). Liber de medicinis simplicibus. Traductor: Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311)

—— [Traducció-Català] Abū-l-Ṣalt (c. 1068 – 1134). Llibre de simples medecines. Traductor: Anònim

Lluís Cifuentes