Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom2783 (14 / desembre / 2019)

Rena, Juan (Venècia, c. 1480 – Pamplona, 1539)

Creació de la fitxa: 2016-08-10
Darrera modificació: 2016-08-11
Categoria social i professional
clergue; funcionari reial; mercader; religiós TOS
Comentaris
Mercader d'origen venecià, fou administrador del rei a l'Àfrica i després al regne de Navarra, envaït per Ferran II el Catòlic (1452 – 1516) el 1512 i annexionat a Castella el 1515, on des de la seva arribada el mateix 1512 fins a la seva mort el 1539 esdevingué l'home clau del monarca i de Carles I l'Emperador (1500 – 1558) i els seus governadors en l'ocupació del regne. Com a administrador, gestionà els recursos que Navarra proporcionà per a les campanyes militars de la monarquia i des de 1526 acompanyà l'emperador en els seus viatges i exercí de proveïdor i comissari general de l'armada. Paral·lelament, havent entrat com a terciari seglar a l'orde franciscà (1516), emprengué la carrera eclesiàstica, que el portà a obtenir el títol de capellà reial (1508-1537), vicari general (1522-1535) i tresorer (1530-1538) del bisbat de Pamplona, i bisbe de l'Alguer (1534-1538) i de Pamplona (1538-1539), entre d'altres. Se'n conserva l'arxiu personal, a l'AGN, recentment reorganitzat.
Bibliografia
Goñi Gaztambide (1979-1999), Historia de los obispos de ..., vol. 3, pp. 254-282
Esarte Muniain (2014), Navarra, 1512-1530: conquista ...
Esarte Muniain (2010), Juan Rena [I]: clave en la ...
Chocarro Huesa - Segura Urra (2013), Inventario de la documentación ..., esp. pp. 37-68 (biografia)
Serrano Larráyoz (2014), "Prescripciones dietéticas para ..."
Serrano Larráyoz (2015), "«Porque si se offresciere algún ..."
Esarte Muniain (2015), Juan Rena (II): destrucción de ...
Enllaços
AGN, Papeles Juan Rena
Biblioteca del AGN
F. Segura Urra (AGN), El archivo de Juan Rena
Relacionat amb els manuscrits
Pamplona - AGN - Colecciones: Cartografía - N.142

Lluís Cifuentes