Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom2828 (28 / maig / 2020)

Agilon, Walter (fl. Montpeller, c. 1220-1260)

Creació de la fitxa: 2016-12-06
Darrera modificació: 2016-12-08
Categoria social i professional
físic; metge; professor
Comentaris
Metge (físic). Autor de diverses obres mèdiques, que van tenir una destacada difusió tant en llatí com en traduccions vernacles: una practica o compendi de medicina amb el títol de Summa medicinalis (ed. Diepgen 1911), que es traduí al francès i potser a l'hebreu ('Flos medicine', Steinschneider 1893: 800-801), sengles tractats sobre les orines (Compendium urinarum, ed. Pfeffer 1891), traduït a l'anglès, i els polsos (De pulsibus), un tractat sobre les dosis dels medicaments (Dosis medicinarum), que es traduí a l'irlandès (ed. Sheahan 1938), un tractat sobre les febres (Febres) i un comentari al tractat d'uroscòpia de Gil de Corbeil (Glossule super versus Egidii). Les obres sobre les orines, els polsos i els medicaments van formar part, ocasionalment, de l'Articella (O'Boyle 1998). D'orígens desconeguts, alguns manuscrits el vinculen a l'Estudi de Montpeller mentre que un d'isolat l'anomena «Galterus Salernitanus». Se li han volgut atribuir orígens italians, francesos o, a causa de les monedes que esmenta a la primera obra, ibèrics (Diepgen 1911: 107). Conegut en llatí com Gualterus, Galterus o Walterus Agilon, Agilus, de Agilis o Agulinus. En estudis en anglès i en altres que els segueixen és anomenat Walter Agilon.
Bibliografia
Pfeffer (1891), Das Compendium urinarum des ...
Steinschneider (1893), Die hebraeischen Übersetzungen ..., pp. 800-801
Diepgen (1911), Gualteri Agilonis Summa ...
Sheahan (1938), An Irish Version of Gaulterus ...
Wickersheimer (1936), Dictionnaire biographique des ..., s. v. 'Gautier Agilon'
Jacquart (1979), Dictionnaire biographique des ..., s. v. 'Gautier Agilon'
O'Boyle (1998), The Art of Medicine: Medical ..., pp. 108n, 113-114 i 131
Bosc (2016), Montpellier et la médecine ..., pp. 50, 69-70, 371 i 416-418
Enllaços
Cologny, Fondation Martin Bodmer, Cod. Bodmer 58 (e-codices) (ms. del s. XIV amb algunes obres de l'autor)
Variants del nom
Galter
Agulinus, Gualterus
Autoritat citada a les obres

Anònim. Receptari de Florència II (Riccardiana 2827)

Lluís Cifuentes