Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB nom3394 (24 / juny / 2021)

Lovet, Pèire (fl. Marsella, 1436 – 1452)

Creació de la fitxa: 2019-06-25
Darrera modificació: 2020-09-14
Categoria social i professional
barber-cirurgià - mestre
Activitat professional
Privada
Tipus de formació
Oberta
Àrea d'activitat
Territoris: Provença (comtat)
Localitats: Marsella [Marseille]
Comentaris
Barber-cirurgià (mestre) de Marsella. L'any 1436 cedí temporalment a Pèire Parpalhom (fl. 1436), barber de Toló, el seu exemplar de la traducció catalana del tractat de cirurgia de Lanfranc de Milà perquè en pogués obtenir una còpia. El 1443 fou un dels fundadors de la confraria dels sants Cosme i Damià, dels barbers de Marsella (Wickersheimer 1936, extret d'Alezais 1901: 12, «Perrinetus Loveti»). L'any 1451, a Marsella, prenia com a aprenent el fill d'un sabater de Sant Maissemin de la Santa Bauma (Wickersheimer 1936, extret d'Alezais 1935: 471, «P. Lovet»). Feu testament el 23/09/1452, també a Marsella (ibid., extret d'Alezais 1901: 13, «Perrinetus Loveti»). Petrus L. i Perrinetus L., que Wickersheimer havia diferenciat, són el mateix individu (Jacquart 1979). Formes antigues: «Petrus Lovet», «Perrinetus Lovet». (El llatí Perrinetus equival a l'occità Peironet, diminutiu de Pèire; en francès, Perrinet deriva de Perrin, forma familiar diminutiva de Pierre). -- Potser era d'origen català, com alguns altres metges documentats a Marsella en el segle XV (Barthélemy 1883: 26 i 28).
Bibliografia
Barthélemy (1883), Les médecins à Marseille avant ..., pp. 26 i 28 (catalans a Marsella)
Alezais (1901), Les anciens chirurgiens et ..., pp. 12-13
Alezais (1935), "L'enseignement de la chirurgie à ...", p. 471
Wickersheimer (1936), Dictionnaire biographique des ..., s. v. 'Perrinet Lonet' i 'Pierre Louet'
Jacquart (1979), Dictionnaire biographique des ..., s. v. 'Perrinet Lonet' i 'Pierre Louet'
Variants del nom
Lovet, Perrinetus
Lovet, Peironet
Posseïdor de llibres als documents
Marsella [Marseille] - AD13 - Archives notariales – 351 E 319, s. f. – Contracte, Notarial – 20 gener 1436

Lluís Cifuentes