Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB nom3441 (24 / juny / 2021)

Besora, Josep Jeroni (m. Barcelona, 1665)

Creació de la fitxa: 2020-06-30
Darrera modificació: 2020-06-30
Categoria social i professional
bibliòfil - canonge - diputat - doctor - historiador
Comentaris
Eclesiàstic i polític. Doctor en teologia. Canonge de Lleida des de 1621. President de la Diputació del General de Catalunya (1656). Visqué entre Roma i Barcelona. Entre els seus amics, hi havia intel·lectuals i polítics com Pèire de Marca (1594 – 1662). Destacat bibliòfil, reuní una important biblioteca amb uns 5.573 volums, manuscrits i impresos. Féu testament el 1654, pel qual disposà la cessió de la biblioteca al convent de Sant Josep dels Carmelitans Descalços de Barcelona a la seva mort, a condició que fos pública. Després de la supressió del convent (1835-1837), la biblioteca ingressà a la de la Universitat de Barcelona, però molts dels llibres es van perdre amb el trasbals. Se n'ha identificat un bon nombre a la BRUB, però n'hi deu haver més perquè no sempre hi posà una marca de possessió. Un dels seus manuscrits més valuosos és l'actual BRUB 1 (Llibre dels fets de Jaume I).
Bibliografia
Arnall i Juan (1975), Los manuscritos, incunables y ..., pp. 189-210
Arnall i Juan (1977), "Los manuscritos, incunables e ..."
Arnall i Juan (1985), "Llibres de medicina a la ..."
Madurell i Marimon (1974), "Josep Jeroni de Besora ..."
Duran (1998-2008), Repertori de manuscrits catalans ..., vol. 2.1 i 2.2
Simon i Tarrés (2003), Diccionari d'historiografia ..., s. v. 'Josep Jeroni de Besora'
Enllaços
GEC
Diccionari d'historiografia catalana
Relacionat amb els manuscrits
Barcelona - BRUB - Manuscrits - 573
Barcelona - BRUB - Manuscrits - 1986

Lluís Cifuentes