Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB nom48 (25 / juliol / 2021)

Jacob ben David ben Yom Ṭov ha-Po'el (Girona?, c. 1333 – Perpinyà?, post 1381)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2015-07-20
Categoria social i professional
astrònom/astròleg - jueu
Comentaris
Astrònom i astròleg jueu rossellonès. Fill de David ben Yom Ṭov del Barri (ante 1300 – ante 1361), també anomenat David Bonjorn del Barri, i d'Ester Caravita, filla d'un ric comerciant de Girona, casats el 1332. Possiblement, va néixer a Girona, on el pare s'havia traslladat arran del matrimoni, vers 1333 (Sobrequés 1947: 91-94). El 1356 era domèstic del rei («Bonet David Bonjorn, juheu de casa del senyor rey»), llavors establert a Perpinyà, i en rebé un salari de dos mesos (Chabás 1992: 43). El 1381 un cert «Jaco Daví», jueu de Perpinyà, a identificar potser amb Jacob ben David Bonjorn, fou condemnat per agressió a un altre jueu de la ciutat (Vidal 1887-1888: 36; Chabás 1992: 43). Autor d'unes prestigioses taules astronòmiques en hebreu elaborades a Perpinyà l'any 1361 (Taules de Perpinyà), que foren traduïdes al català i al llatí (i retrotraduïdes a l'hebreu a partir del llatí) (Chabás 1991 i 1992). Tingué un fill anomenat David Bonet Bonjorn, que hauria estat examinat de metge a Perpinyà el 1390 (Baer 1929-1936: I, 259; Feliu 1986: 58-59; Chabás 1992: 44). En ocasions, ha estat confós amb el seu pare i amb el seu fill. Variants del nom als mss.: Jacob Po'el, Jacob ha-Po'el ('l'obrer'), Jacob ben David ben Yomtob, Jacob ben Yomtob Po'el, Bonet David Bonjorn, Sen Bonet Bongoron (Bonjorn), En Bonet (Boniat, Boniet), «Jacob fill de Bondia» i «Bonet de Perpinyán» (BCZ 1292), «Jacob fill de Daviu Bonjorn» (BC 39) (Millàs 1959; Chabás 1992).
Bibliografia
Vidal (1887-1888), "Les juifs des anciens comtés de ...", 15 (1887), p. 36
Steinschneider (1893), Die hebraeischen Übersetzungen ..., pp. 614-616, núm. 387
Gross (1897), Gallia judaica: dictionnaire ..., pp. 470-472
Singer (1901-1906), The Jewish Encyclopedia: a ..., s.v. Bonet, Jacob ben David ben Yom Ṭob (Bonjorn)
Sobrequés i Vidal (1947), "Contribución a la historia de ...", pp. 91-94 [pp. 165-168 de la trad. cat.]
Millàs i Vallicrosa (1959), "Una traducción catalana de las ..."
Feliu (1986), "Profiat Duran: Al tehí ..."
Chabás Bergón (1991), "The astronomical tables of Jacob ...", pp. ***
Chabás Bergón (1992), L'Astronomia de Jacob ben David ..., pp. 42-44 (síntesi)
Bos - Burnett - Langermann (2005), Hebrew Medical Astrology: David ..., pp. ***
Enllaços
GEC
Viquipèdia CAT
Variants del nom
Jacob ben David Bonjorn
Bonet Bonjorn [mestre]
Autor a les obres

Jacob ben David ben Yom Ṭov ha-Po'el (c. 1333 – post 1381). Astronomia

—— [Traducció-Llatí] Jacob ben David ben Yom Ṭov ha-Po'el (c. 1333 – post 1381). Tabulae astronomicae

—— [Traducció-Català] Jacob ben David ben Yom Ṭov ha-Po'el (c. 1333 – post 1381). Astronomia [=Taules de Perpinyà]. Traductor: Anònim

—— [Traducció-Castellà] Jacob ben David ben Yom Ṭov ha-Po'el (c. 1333 – post 1381). Tablas astronómicas. Traductor: Anònim

Lluís Cifuentes