Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom529 (14 / octubre / 2019)

Masdovelles, Joan de (fl. Penedès - Barcelona, 1488 – 1513)

Creació de la fitxa: 2007-08-23
Darrera modificació: 2016-10-11
Categoria social i professional
cavaller; noble; poeta
Comentaris
Cavaller ('mossèn' el 1500) i poeta. Senyor de les Pujades (Castellví de la Marca, Alt Penedès). Fill de Pere Joan de Masdovelles (m. ante 1460) i d'Isabel de Vilafranca (que era filla de Lluís de Vilafranca, senyor de les Pujades). És esmentat com a tal al testament de la seva germana Isabel, fet l'any 1488. El 1500 Dionís Joan d'Aiguaviva reptà a batalla a ultrança Galceran d'Aiguaviva, el gendre de Joan, per haver difós Galceran que Dionís havia usat de la seva esposa, fins que el 1502 Joan de Masdovelles signà un arbitratge en el cas. Deu ser el Joan de Masdovelles i de les Pujades domiciliat a la vegueria de Vilafranca del Penedès que consta com a candidat insaculat a oïdor militar de la Diputació del General de Catalunya entre 1500 i 1513, any de la seva mort. Poesies conservades al Cançoner de l'Ateneu.
Bibliografia
Albertí (1966-1970), Diccionari biogràfic, vol. 3, p. 128
Riquer - Comas - Molas (1980-1988), Història de la literatura ..., vol. 1, p. 145 i 147
Català i Roca (1967-1979), Els castells catalans, vol. 3, p. 754
Carbonell i Virella (1978), "Els Masdovelles, llinatge del ...", pp. 24-25
Serra i Puig (2015), Els llibres de l'ànima de la ..., vol. 1, p. 245, i vol. 2, pp. 255 i 550
Identificació del poeta
Català: RAO 102
Autor a les obres

Masdovelles, Joan de (fl. 1488 – 1513). Demanda d'amor a una dama

Posseïdor a les obres

Ramon, botxí de Barcelona (fl. s. XV ex. - XVI in.). Medicina provada per a tinya

Lluís Cifuentes