Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom62 (23 / octubre / 2019)

Pere Hispà (Lisboa, 1210 – Viterbo, Itàlia, 1277)

Creació de la fitxa: 2007-02-08
Darrera modificació: 2018-11-11
Categoria social i professional
filòsof; físic; papa; professor; teòleg
Comentaris
Pedro Julião, conegut com Petrus Hispanus, fou un notori eclesiàstic, filòsof, metge i teòleg, finalment elegit papa amb el nom de Joan XXI (1276-1277). Paradigma de l'interès de l'alt clergat il·lustrat del s. XIII per la filosofia natural i la medicina. -- Fa temps que es discuteix l'autoria real de moltes obres que, ja des del pas del segle XIII al XIV, li són atribuïdes (Summulas logicales, Thesaurus pauperum i altres obres mèdiques, obres d'alquímia) amb arguments internalistes que no sempre són convincents. Darrerament es proposa l'existència hipotètica de diversos Petrus Hispanus, entre els quals un 'Petrus Hispanus Medicus' que hauria estat l'autor de les obres mèdiques d'aquest corpus considerades intel·lectualment més 'pobres' des d'aquesta perspectiva historiogràfica.
Bibliografia
Nicolini (1967), "Documenti su Pietro Ispano ..."
Pedro Hispano (1973), Obras médicas de Pedro Hispano
Telle (1989), "Petrus Hispanus"
Meirinhos (1996), "Petrus Hispanus Portugalensis? ..."
Tugwell (1999), "Petrus Hispanus: comments on some ..."
Meirinhos (2000), "Giovanni XXI"
D'Ors (2001), "Petrus Hispanus O. P., Auctor ..."
Meirinhos (2002), Pedro Hispano (século XIII)
Meirinhos (2002), "Pedro Hispano e a lógica"
Meirinhos (2005), "Petrus Hispanus"
Tugwell (2006), "Auctor Summularum, Petrus ..."
D'Ors (2007), "Petrus Hispanus O. P., Auctor ..."
Meirinhos (2009), "Avatares da antiga atribuição ..."
Meirinhos (2009), "Avatares da antiga atribuição ..."
Meirinhos (2009), "Les manuscrits et l'attribution d ..."
Meirinhos (2011), Bibliotheca manuscripta Petri ...
Meirinhos (2018), "Petrus Hispanus' attributed works ..."
Enllaços
Petrus Hispanus (saec. XIII)
Enciclopèdia.cat
Wikipedia IT
Variants del nom
Petrus Hispanus
Julião, Pedro
Joan XXI (Lisboa, 1210 – Viterbo, Itàlia, 1277)
Pere d'Espanya
Autor a les obres

Pere Hispà (1210 – 1277). Thesaurus pauperum

—— [Traducció-Francès] Pere Hispà (1210 – 1277); Pseudo-Arnau de Vilanova. Le trésor des pauvres

Autoritat citada a les obres

Colunya, Vicenç de (fl. 1435 – 1481). Receptari de Vicenç de Colunya

Lluís Cifuentes