Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB nom684 (24 / setembre / 2020)

Agustí i Albanell, Antoni (Saragossa, 1517 – Tarragona, 1586)

Creació de la fitxa: 2008-07-07
Darrera modificació: 2016-11-27
Categoria social i professional
arquebisbe - bibliòfil - filòleg - jurista
Comentaris
Eclesiàstic, jurista, filòleg i bibliòfil. D'ascendència aragonesa (de la Franja catalanoparlant) i catalana, fou bisbe de Lleida (1561-1577) i arquebisbe de Tarragona (1577-1586). Reuní una imponent biblioteca, de la qual publicà un catàleg imprès (Tarragona, 1586), considerat el més antic dels catàlegs bibliogràfics impresos d'Occident. Parent i mentor de Lluís Ponç d'Icard (1518/1520 – 1578), que l'ajudà a localitzar llibres per a la seva col·lecció. Una part de la biblioteca que reuní, en especial els llibres grecs, ingressà a la d'El Escorial. Posseïa obres de Francesc Eiximenis i alguns llibres en català. També conegut pel seu nom castellanitzat ('Antonio Agustín').
Bibliografia
López de Baylo (1586), Aeternae memoriae viri Antonii ...
Maians (1734), Vida de D. Antonio Agustín ...
Graux (1880), Essai sur les origines du fonds ..., pp. 280-314
Arco y Garay (1910), El arzobispo D. Antonio Agustín ...
Arco y Garay (1952), "Don Antonio Agustín, historiador"
Flores Sellés (1980), Epistolario de Antonio Agustín
Crawford (1993), Antonio Agustin between ...
Mayer (1997), "Towards a history of the library ..."
Bernat Palacios (1997), "Apuntes alifanos sobre Antonio ..."
Mayer (1998), "La fortuna dels Catalanorum ..."
Alcina Rovira (2002), "La dispersión de los libros y ..."
Alcina Rovira - Salvadó Recasens (2007), La biblioteca de Antonio Agustín ...
Enllaços
Studia Humanitatis
Enciclopèdia.cat
Gran Enciclopedia Aragonesa
Viquipèdia CAT
Variants del nom
Agustín, Antonio
Altres a les obres

Pseudo-Arnau de Vilanova. Llibre del gran magisteri de les preparacions i regiment de la pedra filosofal. Traductor: Anònim

Relacionat amb els manuscrits
Barcelona - BRUB - Manuscrits - 4
Posseïdor de llibres als documents
El Escorial - RBME – 35-IV-24 – Inventari; Privat – 1586

Lluís Cifuentes, Sadurní Martí