Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom697 (14 / octubre / 2019)

Martí, Bartomeu (c. 1382 – València?, 1462)

Creació de la fitxa: 2008-07-16
Darrera modificació: 2018-05-16
Categoria social i professional
físic-cirurgià; mestre; protometge
Comentaris
Metge cirurgià format en medicina (físic-cirurgià). Mestre en arts i en medicina. Ciutadà de València. Fou metge del convent cistercenc de Santa Maria de la Saïdia (c. 1444-1461); va ser metge de l'hospital dels Innocents (1436-1466); metge d'Isabel de Borja, mare de Roderic de Borja (Alexandre VI), i examinador de metges de la ciutat i regne de València en els anys 1419, 1421, 1422, 1428, 1431, 1437, 1440, 1455 i 1458. El 1445 participà en una autòpsia pericial a València, ordenada per Maria de Castella (1406 – 1458) (Cardoner 1973, amb la data 1441 errònia) i també en altres casos per als que fou requerit (troballa d'un cos incorrupte, enverinaments). Es conserva l'inventari dels seus béns (Garcia Ballester 1866-1967 ed. la biblioteca; Cifuentes 2006), i també el del seu fill Pere Martí (m. 1506). -- Vegeu Bartomeu (fl. s. XV últim quart).
Bibliografia
Garcia Ballester (1966-1967), "Tres bibliotecas médicas en la ...", pp. 385-392 (biblioteca)
Cardoner i Planas (1973), Història de la medicina a la ..., p. 177 (autòpsia)
Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., p. 114 (llibre en català a l'inventari)
Ferragud Domingo (2015), "Religiositat i medicina a la ...", p. 138 (peritatge cos incorrupte)
Ferragud (2016), "Los peritajes médicos en la ...", p. 188 (peritatge enverinament)
Posseïdor a les obres

Anònim. Llunari (referències genèriques)

Galè (pseudo). Περι οϕθαλμων

—— [Traducció-Llatí] Galè (pseudo). Liber de anatomia oculorum. Traductor: Reggio, Niccolò da (c. 1280 – c. 1350)

—— [Traducció-Català] Galè (pseudo). Llibre d'anatomia dels ulls. Traductor: Anònim

Lanfranc de Milà (c. 1245 – c. 1306). Chirurgia parva

—— [Traducció-Català] Lanfranc de Milà (c. 1245 – c. 1306). Summa de cirurgia. Traductor: Salvà, Guillem (fl. 1329)

Lluís Cifuentes