Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB nom727 (02 / abril / 2020)

Longobucco, Bru de (Longobucco, Calàbria, c. 1200 – Verona?, c. 1286)

Creació de la fitxa: 2008-07-21
Darrera modificació: 2015-11-29
Categoria social i professional
físic-cirurgià; professor
Comentaris
Bruno da Longobucco (lat. Brunus de Longoburgo o Longoburgensis/Longobuccensis , «ego, Brunus, gente Calaber, patria Longoburgensis/Longobuccensis»). Cirurgià amb formació mèdica. Nascut a Longobucco (Cosenza, Calàbria central, lat. "Longoburgo") segurament a principis del s. XIII. L'inici de la seva formació s'ha volgut vincular, sense testimonis documentals que ho avalin, a l'Escola salernitana (Selmi 1966). Estudià cirurgia amb Ugo Borgognoni, a Bolonya, juntament amb el fill d'aquest, Teodorico. Es traslladà a Pàdua, on va escriure les seves obres (la Chirurgia magna, acabada al gener de 1253, i més tard la Chirurgia parva), i on va ensenyar medicina a la canònica regular de San Paolo, que era hospital i alberg de pelegrins (xenodochium) (Pesenti 1989; Morpurgo 2007). Més tard passà a Verona, on també ensenyà, fins a la seva mort, que s'ha fixat (F. Russo), sense gaire proves documentals, vers 1286.
Bibliografia
Selmi (1966), "Un chirurgo della Scuola ..."
Tabanelli (1970), Bruno da Longoburgo, un chirurgo ...
Pispisa (1972), "Bruno da Longobucco", recull la bibliografia antiga
Keil (1978), "Bruno von Longoburgo"
Pesenti (1989), "Arti e medicina: la formazione ...", p. 170
Adorisio (2005), "Bruno, «eccellentissimo ..."
Morpurgo (2007), "La tradizione salernitana in ...", p. 345
Enllaços
Treccani.it (Pispisa 1972)
Fragmenta Collecta
Variants del nom
Bru [mestre]
Longoburgo, Brunus de
Calàbria, Bru de
Autor a les obres

Longobucco, Bru de (c. 1200 – c. 1286). Chirurgia magna

—— [Traducció-Català] Longobucco, Bru de (c. 1200 – c. 1286). Cirurgia. Traductor: Anònim

Lluís Cifuentes