Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB nom983 (19 / abril / 2021)

Dalmases i Ros, Pau Ignasi de (Barcelona, 1670 – 1718)

Creació de la fitxa: 2010-03-10
Darrera modificació: 2021-03-22
Categoria social i professional
bibliòfil - diplomàtic - historiador - noble
Comentaris
Diplomàtic, erudit i historiador. Fill del mercader Pau de Dalmases i Castells, també conegut per Pau de Dalmases i Ros, de qui heretà la senyoria de Vilallonga i al qual havia estat atorgat (1685) el privilegi de cavaller. Cronista del Principat nomenat per les corts de 1701-1702 reunides per Felip V. Austriacista, Carles III, l'Arxiduc, el féu marquès de Vilallonga (1709) i el 1713 ambaixador a Londres. Acabada la Guerra de Successió, i després d'un curt exili a Londres, l'Haia i París, obtingué el perdó de Felip V i retornà a Barcelona. Reuní una notable biblioteca al seu palau del carrer de Montcada de Barcelona i fou un dels fundadors de l'Acadèmia Desconfiada (o dels Desconfiats). La seva biblioteca, gestionada per Joan Pau Colomer (c. 1656 – c. 1730/1737) i després acrescuda pel seu fill Ramon de Dalmases i de Vilana (1700 – 1740), es conserva en part a la Biblioteca de Catalunya (mss. 456-677) i a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, amb exemplars dispersos a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, a la Martinus-Bibliothek de Mainz i a la Societat Arqueològica Lul·liana de Palma.
Bibliografia
Duran (1998-2008), Repertori de manuscrits catalans ..., vol. 1.1 (1998) (AHCB)
Duran (1998-2008), Repertori de manuscrits catalans ..., vol. 1.2 (2006) (BC)
Campabadal i Bertran (2006), La Reial Acadèmia de Bones ...
Bringué i Portella (2008), La Junta General de Braços de ...
Toldrà i Sabaté (2021), "Notes de Pau Ignasi de Dalmases a ..."
Enllaços
GEC
Llull DB
MCEM
Relacionat amb els manuscrits
Barcelona - BC - Manuscrits - 482
Barcelona - BC - Manuscrits - 490
Barcelona - BC - Manuscrits - 647
Palma [Ciutat de Mallorca] - SAL - Manuscrits - 7
Barcelona - BC - Manuscrits - 459
Barcelona - BC - Manuscrits - 472

Teresa Huguet, Lluís Cifuentes, Sadurní Martí