Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB op2553 (20 / novembre / 2019)

Gènova, Anselm de (fl. s. XIII-2). Unguentum mirabile et summum ad plagas hominum

Aquesta obra té:

Traducció: Gènova, Anselm de (fl. s. XIII-2). Receptes d'ungüents per a tota mena de nafres [Català]. Traductor: Anònim

Publicació de la fitxa: 2012-06-25
Darrera modificació: 2012-06-26
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Estat:parcial

Identificació

Autor:Gènova, Anselm de (fl. s. XIII-2)
Títol regularitzat:Unguentum mirabile et summum ad plagas hominum
Altres títols:Emplastrum magistri Anselmi
Llengua:Llatí
Data:estimada - s. XIII ex.
Lloc:Montpeller?
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Matèries:Medicina - Cirurgia i anatomia
Medicina - Farmacologia

Contingut

Íncipit

Rúbrica inicial:«Unguentum mirabile et summum ad plagas hominum»

Transmissió

Observacions:Manuscrits dels ss. XIV-XV a Milà (Archivio Storico Civico e Biblioteca Trivulziana, 758 (òlim H.100), f. 46v), Montpeller (Bibl. de l'École de Médecine, 260, s. XIV, ff. 85r-86r) i Florència (Bibl. Riccardiana, 1066 [òlim O.IV.39], f. 37r, en italià, i *** [òlim S.III.34], f. ***).

Bibliografia

Bibliografia:Lami (1756), Catalogus codicum manuscriptorum ..., p. 32
Morpurgo (1893-1900), I manoscritti della R. Biblioteca ..., pp. 56-57
De Donato (1961), "Anselmo da Genova"
Thorndike - Kibre (1963), A Catalogue of Incipits of ..., col. 1599
Jacquart (1979), Dictionnaire biographique des ..., p. 20
Elsheikh (1990), Medicina e farmacologia nei ..., p. ***

Observacions

Fórmula per a confeccionar un ungüent particularment indicat per a afavorir la coagulació de la sang i evitar el sobreescalfament de la pell en la cura de les nafres. Segons Mondeville i Chaulhac, li fou comprada per Bonifaci VIII (c. 1235 – 1303) (papa: 1294-1303) i per Felip IV de França (1268 – 1314) (rei: 1285-1314). Vegeu fitxa biogràfica.