Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB op3330 (21 / octubre / 2019)

Albert el Gran (pseudo). Experimenta Alberti

Aquesta obra té:

Traducció: Albert el Gran (pseudo). Llibre d'experiments d'Albert [Català]. Traductor: Anònim

Traducció: Albert el Gran (pseudo). Llibre de les virtuts d'Albert [Català]. Traductor: Mas, Jaume (fl. s. XVI-1) {o potser només copista}

Publicació de la fitxa: 2016-11-26
Darrera modificació: 2016-11-26
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:parcial

Identificació

Autor:Albert el Gran (pseudo)
Títol regularitzat:Experimenta Alberti
Altres títols:Secreta Alberti
Liber aggregationis, seu Liber secretorum de virtutibus herbarum, lapidum et animalium quorumdam
Liber de mirabilibus mundi, seu de secretis naturæ
Llengua:Llatí
Forma:prosa
Gènere:Compendi de màgia natural
Matèries:Màgia - Màgia natural
Història natural

Contingut

Altres persones relacionades

Autor apòcrif:Albert el Gran (c. 1200 – 1280)

Sinopsi

Sinopsi:Compendi anònim de màgia natural centrat en les propietats ocultes dels animals, de les pedres i de les plantes. La falsa atribució a Albert el Gran s'explica per la fama de naturalista i d'alquimista que va tenir. És una obra de divulgació del pensament aristotèlic sobre diverses qüestions de biologia i d'història natural, que va tenir una gran difusió.

Bibliografia

Edicions:Draelants (2007), Le Liber de virtutibus herbarum ...
Bibliografia:Thorndike (1923-1958), A History of Magic and ..., vol. 2, pp. 720-750
Glorieux (1933-1934), Répertoire des maîtres en ..., vol. 1, p. 73
Thorndike (1955), "Further consideration of the ..."
Best - Brightman (1973), The Book of Secrets of Albertus ...
Alberto Magno [pseudo] (2000), El Libro de los secretos de ...
FAMA (IRHT)

Observacions

Les versions més antigues d'aquesta obra porten els títols d'Experimenta Alberti i, en particular, de Secreta Alberti. A aquest compendi d''experiments' i de 'secrets' sobre les 'virtuts' ocultes de vegetals, minerals i animals s'afegí, a partir del s. XV, una altra col·lecció similar coneguda com De mirabilibus mundi. Les dues obres reunides es conserven en dos mss. del s. XV, però va ser sobretot amb la impremta que el conjunt, batejat pels impressors com Liber aggregationis, va tenir un gran èxit (edicions amb els títols de Liber aggregationis, seu Liber secretorum de virtutibus herbarum, lapidum et animalium quorumdam, i també de Liber de mirabilibus mundi, seu de secretis naturæ). Tant la tradició manuscrita com la impresa d'aquesta obra van tenir una important correlació en vulgar.