Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB op3921 (15 / agost / 2020)

Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311). Epistola de reprobacione nigromantice ficcionis

Publicació de la fitxa: 2011-10-29
Darrera modificació: 2017-02-27
Bases de dades:Arnau

Descripció

Autor:Sebastià Giralt

Identificació

Autor:Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311)
Títol regularitzat:Epistola de reprobacione nigromantice ficcionis
Altres títols:De improbatione maleficiorum
Llengua:Llatí
Data:estimada
Lloc:València
Notes sobre la datació:Dedicat a Jaspert de Botonac, bisbe a València (1276-1288).
Bibliografia sobre la datació:1276 - 1288
Forma:prosa
Gènere:Quaestio
Matèries:Màgia - Nigromància
Medicina

Contingut

Consistència:completa

Íncipit

Íncipit text:Reverendissimo patri et non ficte bonitatis exemplo

Èxplicit

Èxplicit del text:ne lubricis pedibus infirme cognicionis occurrat labendi mollicies dictis nostris

Sinopsi

Sinopsi:Epistola de reprobatione nigromanticae fictionis (“Epístola sobre la reprovació de la ficció nigromàntica”), també coneguda com a De improbatione maleficiorum, és una epístola adreçada al bibe de València, amb tota probabilitat Jaspert de Botonac (1276-1288). N'és el nucli una argumentació escolàstica en la qual Arnau, des d'una perspectiva filosoficonatural, denuncia la necromància negant el seu principi fonamental: la capacitat del nigromant de forçar un esperit o dimoni a executar la seva voluntat per conèixer fets amagats o futurs o complir els seus desitjos. L'autor cerca demostrar que no existeix cap poder natural o sobrenatural a l'abast dels nigromants per dominar els esperits. En l'última part de l'epístola l'autor pren una orientació mèdica i arriba a la conclusió que els que veuen la nigromància com un coneixement racional demostren ser malalts mentals afectats per la malenconia.

Transmissió

Manuscrits:Leipzig - Universitätsbibliothek - 1161 - A - ff. 94v-95
Londres [London] - BL - Manuscripts: Sloane - 2156 - B - ff. 108v-110v
Oxford - Merton C - 230 - A - ff. 60r-61v
París - BnF - Manuscrits: Lat. - 17847 - B - ff. 53rb 56ra
París - BnF - Manuscrits: Lat. - 6971 - A - ff. 65r 69r
París - BnF - Manuscrits: Lat. - 7337 - A - pp. 110a 114b
Vaticà [Vaticano] - BAV - Manoscritti: Pal. lat. - 1180 - A - ff. 185r-187v
Viena [Wien] - ÖNB - 5315 - ff. 78r 80v
Zagreb - Biblioteca Metropolitana - MR lat. 154 - A - ff. 81va-83vb

Bibliografia

Edicions:Diepgen (1912), "Arnaldus de Villanova De ..."
Grmek (1958), "Rasprava Arnalda iz Villanova o ..."
Giralt (2002), Decus Arnaldi: estudis entorn ...
Vilanova (2005), Epistola de reprobacione ...
Bibliografia:Grmek (1958), "La lettre sur la magie noire et ..."
Giralt (2007), "La epístola contra la ..."
Giralt (2017), "The Melancholy of the Necromancer ..."