Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

CAT - ESP - ENG

Sciència.cat DB op4035 (09 / agost / 2020)

Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311). Tractatus de amore heroico

Publicació de la fitxa: 2014-06-09
Darrera modificació: 2015-03-14
Bases de dades:Arnau

Descripció

Autor:Sebastià Giralt
Estat:bàsica

Identificació

Autor:Arnau de Vilanova (c. 1240 – 1311)
Títol regularitzat:Tractatus de amore heroico
Altres títols:De amore heroico
De amore inordinato
Llengua:Llatí
Data:estimada - 1260 - 1288
Forma:prosa
Gènere:Monografia
Matèries:Medicina - Pesta i altres malalties

Contingut

Íncipit

Íncipit del pròleg:Quanto karissime dilectionis affectu sinceritatis tue dilectionem fuero prosecutus
Íncipit text:Primi vero capituli series tali ordine describetur

Èxplicit

Èxplicit del text:sed sufficiant ad introductionem perspicacis ingenii superius enarrata

Sinopsi

Sinopsi:El Tractatus de amore heroico, (“Tractat sobre l'amor heroic”), l'obra més antiga coneguda d'Arnau, sorgeix com una epístola que envia en resposta a un amic sard. Es tracta de la primera monografia mèdica dedicada al mal de l'amor. L'autor defineix l'amor “heroic” o passional no pas com una malaltia sinó com un accident, una alteració de la facultat estimativa, provocada per un escalfament dels esperits, que indueix l'enamorat a l'engany de creure que la persona estimada està per damunt de totes les altres. Després d'explicar les causes del trastorn, exposa els signes que en permeten el diagnòstic i la manera de tractar-lo abans que pugui esdevenir malenconia i mania, amb el conseqüent risc de mort.
Públic/intenció:Metges universitaris

Transmissió

Manuscrits:Munic - BSB - Handschriften: Clm. - 456 - A - ff. 37r-40v
Munic - BSB - Handschriften: Clm. - 456 - ff. 37r-41r
Munic - BSB - Handschriften: Clm. - 7576 - A - ff. 83r-84v
París - BnF - Manuscrits: Lat. - 17847 - B - ff. 104ra-106va
Vaticà [Vaticano] - BAV - Manoscritti: Pal. lat. - 1180 - A - ff. 197r-199v
Impresos:Lió [Lyon], François Fradin, 1504 – [completa]
Venècia [Venezia], Boneto Locatelli, 1505 – [completa]
Lió [Lyon], François Fradin, 1509 – [completa]
Lió [Lyon], Guillaume Huyon, 1520 – [completa]
Venècia [Venezia], Impressor desconegut, 1527 – [completa]
Lió [Lyon], Impressor desconegut, 1532 – [completa]
Basilea [Basel], Konrad Waldkirch, 1585 – [completa]
Lió [Lyon], Impressor desconegut, 1586 – [completa]

Bibliografia

Edicions:Vilanova (1985), Tractatus de amore heroico ...
Vilanova (2011), Tractat sobre l'amor heroic - completa
Bibliografia:Ciavolella (1976), La malattia d'amore ..., pp.67-95
Jacquart - Thomasset (1985), "L'amour «héroïque» à travers ..."
Ferrand (1990), A Treatise on Lovesickness, pp.70-82
Mensa i Valls (2007), "L'experiència espiritual d'Arnau ..."
Vilanova (2011), Tractat sobre l'amor heroic (traducció catalana)