Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB op4092 (14 / novembre / 2019)

Anònim. Recepta per a la immuença (AHPB 98/3)

Publicació de la fitxa: 2014-05-25
Darrera modificació: 2014-06-07
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:completa

Identificació

Autor:Anònim
Títol regularitzat:Recepta per a la immuença (AHPB 98/3)
Llengua:Català
Data:expressa - 1420
Lloc:Barcelona
Notes sobre la datació:Datació i localització del ms.
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Gènere:Recepta mèdica
Matèries:Medicina - Farmacologia

Contingut

Consistència:completa

Íncipit

Íncipit text:«Lo niu de les oronellet<e>s...».

Èxplicit

Èxplicit del text:«... val a inmuença. Provat».

Continguts

Text complet
(receptes o fragments):
«Lo niu de les oronellet<e>s qui comensen metre ploma atrosoyar, ab la ploma, cremar-o, en aquesta manera: metre lo niu ab les oronelletes qui comensen metre plometa que convides parega en una cassoleta e tencar-la ab argil·la, e metra-la al forn e, con sia ben cuyt, polvoritzar tot lo niu ab les oronelletes, e dar-ne beure ab aygua d'arbòs o altre. Val a inmuença. Provat».

Altres persones relacionades

Recopilador:Vives, Tomàs (fl. 1403 – 1460)

Sinopsi

Sinopsi:Recepta de medicina per a la immuença (abscés a la gola).
Públic/intenció:Pacient

Transmissió

Manuscrits:Barcelona - AHPB - Protocols notarials - 98/3 - f. 5v

Bibliografia

Edicions:Jordi i González (1981), "Fórmulas medicinales populares y ...", p. 471, § 8 - Amb facs. a les pp. 476 i 478.
Pagarolas i Sabaté (1988), "Recull d’anotacions esparses ...", pp. 83-84, § 86
Bibliografia:DETEMA (1996), Diccionario español de textos ..., s. v. «enmonienta»
Ibn Wāfid (1943), El Libre de les medicines ..., p. 169 («Horoneta»)
Klaus (2013), Los simples de origen animal en ..., pp. 59-60 ("golondrina")

Observacions

N'hem revisat la transcripció.

Segons el DETEMA, «enmonienta» és un «bulto, protuberancia y, por extensión, enfermedad producida por él» («la enmonyenta... es una enfermadat que torna al omne loco...», Tesoro de los remedios, s. XV). En Ibn Wāfid (Llibre de les medicines particulars) els gargarismes d'oroneta cremada i polvoritzada amb mel valen contra l'esquinància i contra els abscessos (apostemes) de la gola (Ibn Wāfid ed. Faraudo 1943; Klaus 2013). Vegeu també Anònim, Receptes i eixarms per a diverses malalties (AHPB 259/6), núm. 6 («Per squanència, fa a pendra lo niu de la oranella...»).