Sciència.cat DB

Benvinguts a Sciència.cat DB, la base de dades de la ciència i la tècnica en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement.

Què és Sciència.cat DB | Catàleg d'obres | Sigles | Com citar
Id Sciència.cat DB 

Obres | Manuscrits | Impresos | Documents | Persones | Bibliografia | Vocabulari

Sciència.cat DB op5227 (01 / abril / 2020)

Baeza, Miguel de (fl. 1592). Los quatro libros de la arte de la confitería

Publicació de la fitxa: 2016-11-13
Darrera modificació: 2016-11-14
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:parcial

Identificació

Autor:Baeza, Miguel de (fl. 1592)
Títol regularitzat:Los quatro libros de la arte de la confitería
Llengua:Castellà
Data:expressa - 1592
Lloc:Toledo
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Gènere:Llibre de confiteria
Matèries:Cuina, confiteria i alimentació

Contingut

Consistència:completa

Íncipit

Rúbrica inicial:[Portada:] «Los quatro libros de la arte de la confitería compuestos por Miguel de Baeza, vezino y natural de la imperial siudad de Toledo. — En el primero de los quales se trata de las especias y calidades del azúcar; en el segundo, de las confituras finas y entrefines, lizas y labradas; en el tercero, de las conservas de azúcar y de miel; y en el quarto, de la pasta blanca y su horden y hotras cosas. — Con privilegio. — Imprezo en Alcallá de Henáraz [sic] en casa de Ivo Gratián, que sea en gloria, anyo del Señor 1592»
Íncipit text:«Libro primero: de las especias del azúcar y de sus calidades. — Capítulo primero, que trata en qué parte se cría el azúcar y quál es lo major. — En las cosas que Dios ha criado para bien provecho de los hombres es una de ellas el azúcar...»

Èxplicit

Èxplicit del text:«... cada cara polvoréalla con canela bien molida por ensima. Y ésta es la orden y el fin del libre. — Fin de los quatro libros de confituras, etc.»

Sinopsi

Sinopsi:Tractat recopilatori de l'art de la confiteria
Públic/intenció:Confiters i públic interessat en la confecció i consum de confits
Públic/intenció:Confiters

Transmissió

Manuscrits:Barcelona - BRUB - Manuscrits - 62 - ff. 53r-126r
Observacions:Només dos exemplars conservats de l'ed. impresa (BnF i El Escorial)

Observacions

Primera obra de confiteria elaborada en castellà, impresa a Alcalá de Henares l'any 1592. La còpia manuscrita catalana, de vers 1610, fou efectuada a l'àmbit d'un obrador de droguers; també inclou el privilegi d'impressió (ff. 53v-54v del ms.).