Publicació d''Entre verins', sobre història de la toxicologia

Image
Entre verins

La Universitat de València i l'editorial Bromera, d’Alzira (Ribera Alta), acaben de publicar, en català i en castellà, simultàniament, el llibre Entre verins: crims i càstigs des de l'edat mitjana fins al present / Entre venenos: crímenes y castigos desde la Edad Media hasta el presente, de Carmel Ferragud i José Ramón Bertomeu, ambdós professors de la Universitat de València i investigadors de l'Institut Interuniversitari López Piñero.

Aquest treball va quedar finalista del XXVIII Premi Europeu de Divulgació Científica "Estudi General", que anualment es lliura a la ciutat d'Alzira, en el marc dels premis literaris que s'hi organitzen i atorguen juntament amb l'editorial Bromera. Carmel Ferragud ja hi havia estat guardonat amb anterioritat en la modalitat d’assaig (Premi atorgat per la Mancomunitat de la Ribera Alta, 2008) per l’obra Medicina per a un nou regne, també editada per la mateixa editorial Bromera.

Mitjançant la consulta d’abundants fonts impreses i manuscrites, moltes de les quals inèdites, es reconstrueixen minuciosament sis casos tràgics d’enverinament, esdevinguts entre l’Edat Mitjana i el segle XX, que ens ajuden a entendre els canvis en els aspectes socials, culturals, polítics, econòmics i científics de l’univers dels verins. Aquesta combinació de l’escala microhistòrica amb la llarga durada i l’estudi comparat permet qüestionar els tòpics més comuns en l’actualitat sobre els verins, com ara l’arquetip de les dones emmetzinadores o el valor atribuït a les proves científiques i mèdiques en els judicis.

Aquests casos mostren el paper decisiu de la pluralitat de maneres d’abordar els enverinaments, tant per les diverses concepcions existents sobre les substàncies metzinoses, com per la diversitat d’experts involucrats en la seua investigació i el conjunt heterogeni de mètodes de detecció disponibles en cada moment, cadascun amb diferent poder provatori en els contextos legals corresponents. D’aquesta manera, a partir dels productes tòxics i de les violències associades, s’exploren les intricades relacions entre ciència, medicina i justícia. El llibre està escrit en un estil que manté una tensió que l'aproxima en ocasions al relat de ficció, i es deixa llegir com una narració intrigant.

Altres publicacions de l'equip