Una gran antologia de narracions exemplars de Vicent Ferrer
Les editorials valencianes Tres i Quatre i Alfons el Magnànim acaben de publicar el volum Sant Vicent Ferrer: Contes i narracions, obra de Ferran Garcia-Oliver, catedràtic de la Universitat de València i membre del grup de recerca Sciència.cat.
L’autor hi ha seleccionat una extensa mostra de setanta històries breus amb finalitat exemplar o didàctica extretes dels sermons vicentins en català. Aquestes narracions exemplars s’editen, en pàgines oposades, en versió original i en traducció al català modern. Així, els lectors actuals, especialitzats o no, des dels estudiants fins al públic general, poden gaudir d’un conjunt de relats d’un alt valor literari i d’un gran interès per al coneixement de moltes facetes de la vida de la seua època.
L’exemple és un gènere literari breu molt emprat en textos de voluntat didàctica o de difusió de les idees en general. Els autors l’empraven per a comparar o exemplificar els seus arguments amb alguna situació coneguda o de fàcil comprensió per als lectors o oients. El predicadors com Ferrer en van ser usuaris preeminents, però també autors com Ramon Llull, els cronistes o fins i tot els metges (entre els quals els anomenem casos clínics). No és la primera vegada que un membre del grup Sciència.cat es fixa en la importància d’aquest gènere breu i n’ofereix una selecció didàctica i divulgativa. Anys enrere, Antònia Carré va publicar una tria de narracions exemplars extretes de tres obres de Ramon Llull, en traducció al català modern per a fer-les accessibles al públic actual.
Fra Vicent va utilitzar múltiples recursos per a fer assequibles els continguts teològics als seus nombrosíssims seguidors, que omplien les places on predicava a molts racons de l’Europa occidental, tot i fer-ho en català. Entre aquests recursos destaquen els exemples, alguns dels quals procedien de la seua formació llibresca, però altres eren producte del seu ull escrutador, atent a la realitat quotidiana que l’envoltava. Joan Fuster ja va quedar fascinat pels sermons del gran predicador valencià i els va emprar en alguns treballs. Molts altres filòlegs els han explorat a bastament, mentre que alguns historiadors n’han fet ús com a font per a radiografiar aspectes molt diversos de la societat de la seua època.
Per això, el conjunt impressionant de sermons que se’n conserva també ha servit per a explorar el món de la ciència, la medicina i la tecnologia medievals. Carmel Ferragud n’ha fet ús en diversos articles per a estudiar temes com la salut i la malaltia, i més en concret la lepra, els medicaments, la cirurgia o l’assistència mèdica. I, en col·laboració amb Ricardo Olmos, també membre de Sciència.cat, ha explorat el món de la caça amb ocells de presa, la falconeria, amb el mateix recurs homilètic. Aquests estudis han permès comprovar el grau de penetració que tingué la doctrina mèdica hipocraticogalènica, les percepcions que en tingueren els pacients i el grau de confiança dipositat en els guaridors professionals, però també en els curanderos, mags, endevins i en el conjunt d’un mercat plural d’oferta mèdica que era habitual en els últims segles de l’Edat Mitjana.
La lectura d’aquesta antologia resultarà estimulant per als amants del món medieval, per als interessats en la figura del sant valencià, controvertit i bandejat alhora que també ben estimat; un personatge que no deixa indiferent. Ferrer és una de les grans figures valencianes de la història, a la qual Joan Francesc Mira va dedicar una biografia i que recentment ha estat objecte de diverses monografies de la mà de Philip Daileader. La bibliografia sobre el personatge i la seva obra és inabastable i incessant.
El llibre de Garcia-Oliver se suma a aquest interès per a aproximar al gran públic la figura i l’obra de Vicent Ferrer, i més en concret la seua veu apocalíptica, des del bon treball de l’historiador professional, allunyat de les visions edulcorades i hagiogràfiques que sovint han acompanyat els escrits sobre el sant. I a més ho fa amb un llibre de bella factura, elegant i ben editat. Gaudiu-ne.